Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Açıklamaları

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''İnşallah Suriye'de de seçilmiş hükümet, halkın iradesiyle iktidara gelmiş bir hükümet kurulacak ve bölgemizde halk iradesiyle ve hukuka dayalı, her an hesap sorulabilir, hukukun karşısında diğer vatandaşlarıyla eşit olan devlet başkanları anlayışı başlayacak'' dedi.

Davutoğlu, Konya'da düzenlenen Uluslararası Hukukçular Birliği Konya Buluşması'nda yaptığı konuşmada toplantının dünyadaki ve İslam dünyasındaki insan hakları ve hukuk anlayışına katkı yapacağına inandığını söyledi.

Bugün Tunus'ta, Mısır'da, Libya'da, Fas'ta seçilmiş hükümetlerin iş başına geldiğini ve Yemen'de de değişimin başladığını belirten Davutoğlu, ''İnşallah Suriye'de de seçilmiş hükümet, halkın iradesiyle iktidara gelmiş bir hükümet kurulacak ve bölgemizde halk iradesiyle ve hukuka dayalı, her an hesap sorulabilir, hukukun karşısında diğer vatandaşlarıyla eşit olan devlet başkanları anlayışı başlayacak'' diye konuştu.

Bölgede değişimin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Önemli olan bu değişimin bölgemizde barışçıl yollarla olması ve kardeş kanının akmaması için elimizden gelen her şeyin yapılmasıdır. Onun için de her şeyden önce siyasi yapıların ve devletlerin hukuk devleti niteliği kazanması ve bütün vatandaşların hukuk önünde eşit olması, olmazsa olmaz şarttır. Böyle bir dönemde Uluslararası Hukukçular Birliği gibi kuruluşların olması ve hukuku öne çıkartan, insan haklarını, insanı önceleyen bir siyaset anlayışının egemen kılınması şarttır.''

Önümüzdeki dönemde üç düzlemde yapılacak işlerin olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Birincisi; her bir devletin, her bir ülkenin kendi içinde yapacağı hukuk düzenlemeleriyle, insan haklarını esas alan bir yaklaşımı temin etmek. İkincisi; bölgesel ve İslam dünyası düzleminde, bizim kendi değerlerimizin ve bu değerlerin dayandığı temellere de uygun olarak uluslararası hukukun bölgesel alanda da uygulanmasını sağlayacak şekilde bir dayanışma içerisinde olmak. Üçüncüsü; uluslararası hukukun egemen olduğu, uluslararası örgütlerde BM başta olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden bütün diğer uluslararası hukuk yapılarına kadar her bir yapıda bizim toplumlarımızın temsilini artırmak ve dünyaya uluslararası hukuk anlamında adil bir yaklaşımı benimsetecek bilgiyi sunmak.''

-''Kardeşlerimiz aynı anda birçok baskı altında yaşıyorlar''

''Bizim insanımız, bölgedeki kardeşlerimiz aynı anda birçok baskı altında yaşıyorlar'' diyen Davutoğlu, şunları ifade etti:

''Suriye'de olduğu gibi her şeyden önce kendi idarecilerinin zulmü ve baskısı altındalar. Sonra çevrede İsrail örneğinde olduğu gibi dış saldırılara Filistin'de olduğu gibi maruz kalıyorlar ve en önemlisi de uluslararası hukukta birçok çifte standarda muhatap oluyorlar. Bütün bu konularda, insanlarımızın, kardeşlerimizin haklarını gözetecek Uluslararası Hukukçular Birliği gibi birliklere ihtiyaç duyuyoruz.''

Uluslararası Hukukçular Birliği'nin çalışmalarını yakından takip edeceğini vurgulayan Davutoğlu, ''Bundan sonra atılacak adımlar konusunda hem istişare ederiz hem de bu adımlara sağlayabileceğimiz desteği de konuşuruz. Allah muvaffak eylesin, Allah zulmün zail olduğu, adaletin hakim olduğu bir dünya kurabilmek için hepimize güç, kuvvet versin'' dedi.

Uluslararası Müslüman Avukatlar Birliği adına söz alan bir dinleyicinin Davutoğlu'na ''İslami konularda ortaya koymuş olduğunuz duyarlılık, Burma, Filistin ve benzeri konulardaki hassasiyetleriniz nedeniyle teşekkürlerimi takdim etmek istiyorum'' demesi üzerine Davutoğlu, ''Biz teşekkür ediyoruz kardeşimize. Bunlar bizim için hayatımızın değerleri ve hayatımıza anlam katan misyondur. Her zaman nerede bir mazlum varsa onun yanında olmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Davutoğlu, daha sonra KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak'ı makamında ziyaret etti.

Muhabir: İbrahim Yozoğlu

Yayıncı: Ahmet Kayır
Kaynak: AA