Osmanlı’nın 5 Yılda Yaptığı Köprü, 6 Yılda Ancak Restore Edilebildi

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Padişah II.Murat'ın Veziri Hadım Şehabeddin Paşa tarafından 5 yılda yaptırılan ve 1451 yılında hizmete açılan Saraçhane Köprüsünü, bürokratik engeller ve ödeneksizlik nedeniyle 6 yılda ancak tamamlandı.

Karayolları 1’nci Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilerek onarıma alınan köprünün önümüzdeki ay açılması planlanıyor.

Edirne’nin Saraçhane semtinde bulunan 1451 yılında Tunca Nehri üzerine Hadım Şehabeddin Paşa tarafından 5 yılda yaptırıldığı bilinen 120 metrelik taş köprü ve 80 metrelik eklentisi 6 yıldır onarılıyor. 2006 yılında nehir taşkınlarında zarar gören ve çökmeler meydana geldiği için trafiğe kapatılan 561 yıllık Saraçhane (Şahabeddin Paşa) Köprüsü’nün onarımı 6 yıldır tamamlanamadı. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onarım projeleri uygun görülmediği ve ve ödeneksiz yetersizliğinden bir türlü tamamlanamayan köprü için Karayolları 1’nci Bölge Müdürlüğü’nce geçen Mart ayında bir kez daha ihale yaparak onarımına başlandı.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, kentteki tüm tarihi köprüler için 4 milyon 700 bin lira harcandığını belirterek, “Edirne tarihi taş köprüleriyle meşhur bir kenttir. Sadece merkezde 9 taş köprü var. Bunların tümü Karayolları 1’nci Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek tarihi değeri kurtarıldı. Ancak şuanda Saraçhane ve Yalnız göz Köprüleri'nde çalışmalar devam ediyor. Önemli bir aksilik olmazsa iki köprümüzdeki çalışmalar tamamlanarak ulaşıma açılacak. Bunlar şehrin için önemli arterlerdir. Tabi restorasyon tarih ve kültür değeri korunarak yapılıyor. O bölgeye köprünün açılması büyük kolaylık sağlayacak. Tarihi köprülerle ilgili restorasyon ve aydınlatma 4 milyon 700 bin liraya ihale edildi. Saraçhane Köprüsü için müteahhitleriyle de Karayolları ile de görüşüyoruz. Orada her seferinde onarım sırasında yeni sorunlar çıkıyor. Dolayısıyla ek projeler yapmak, kurula gitmek gerekiyor. Yoksa yeni bir köprü veya normal bir onarım olsa daha kolaydı” dedi.

köprünün trafiğe kapatılma ı nedeniyle mağdur olduklarını söyleyen İzzet Uzun, “Bu tarihi köprü yıllardır trafiğe kapalı durumda. Civar köylerle burasının tüm bağlantısı koptu. Civar köylerin bütün geçiş yolu burasıydı. Köprü kapalı olduğu içinde yolu uzatarak başka yerlerden gidiyor. Bu teknolojiyle bu onarım için bu kadar uzun sürmemeliydi ” dedi.

Mahalle sakinlerinden Yılmaz Yıldıran, 2006 yılından bu yana köprünün trafiğe kapalı olduğunu söyleyerek, “Ben tarih bölümü mezunuyum, köprülerle ilgili bazı bilgilerim var. Bu köprü 6-7 senedir kapalı. Hadım Şehabeddin Paşa tarafından 1451 senesinde yapılmış ve 5 yıl içinde tamamlanmış. Biz senelerdir restore edemedik. Edirne’nin kuzey ve batısın giden yollar köprülerden geçiyor. Yalnızgöz Köprüsü de kapalı durumda. Yapılan restorasyonlarında çok uygun olmadığını düşünüyorum. Bir köprü yapılıyor, birkaç ay sonra hemen yıpranıyor. Bu köprü II. Murat vefatı sırasında Edirne Sarayları yapılırken, Veziri Hadım Şehabeddin Paşa tarafından 1451 yılında saraya geçiş yolu olarak yaptırıldı. İlk 120 metrelik kısım yapılmış, sonraki eklentileri 1885’te yapılmış. O dönemde bile kısa sürede yapılmış, şimdi yapılamıyor. Ben yapılmak istenmediğini düşünüyorum” dedi.

Edirne’de bulunan 9 tarihi taş köprüden biri olan Saraçhane Köprüsü 11 ayak ve 12 kemerden oluşuyor .
Kaynak: İHA