Çağlayan: Bilişim Sektöründe 2 Milyar Dolarlık Ticaret Açığımız Var

Türkiye’nin gelişiminde üretim, istihdam ve yatırım kadar bilişim sektörünün de etkisi olduğuna dikkat çeken Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Bilişim sektöründe 2 milyar dolarlık ticaret açığımız var” dedi.

Foxconn, ilk ve 1 milyonuncu bilgisayarını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a hediye etti. Törende konuşan Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş, Foxconn’un Dünya’nın 50 şirketi arasında yer alan bir kuruluş olduğunu söyledi.

Fabrikanın Ocak ayı başında hazır hale getirdiklerini, şubat Sonunda açılışını yapıp seri üretime başladıklarını belirten kardeş, “1 milyon bilgisayar ürettik ve tamamını ihraç ettik. Bugüne kadar 411 milyon doları aşkın bir ihracat geliri sağladık. Avrupa serbest bölgesinde 420 çalışanımız var. Faaliyette bulunmaya ve büyümeye devam ediyoruz. Türkiye’ye bugüne kadar yapılan yatırım miktarı 40 milyar dolardır. Foxconn’un Türkiye’ye gelmesi Türkiye açısından büyük bir şans. Bunda da emeği geçen Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Foxconn Müdürü Kardeş’ten Sonra söz alan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da şirketin yapmış olduğu istihdamın önemli olduğuna dikkat çekti. 26 farklı Avrupa serbest ülkesine bilgisayarlar gönderdiğini ifade eden Çağlayan, şirketin çalışan sayısını bin 500’lere çıkartmayı umut ettiğini dile getirdi. Türkiye’de yapılan yatırımların krize meydan okuduğuna işaret eden Çağlayan, her yıl bir milyon insanın işe alınmasının nitelikli işgücü ve bilişim sektörü açısından önemli hale geldiğine değindi. Bilişim sektöründeki gelişmenin önemine dikkat çeken Çağlayan, “Bugün insanlardaki bilgisayar ve internet kullanımı yüzde 40 seviyesinde. Yapmış olduğumuz çalışmalarda bilgisayarlar üzerinde 2 milyar dolarlık ticaret açığımız var. Foxconn, ileri teknoloji ve yüksek katma değer üreten bir şirket olmasından dolayı bizim için önemlidir. Uzak Doğu’daki ülkelerin başarısının arkasında bilgisayar sektöründeki gelişme söz konusu. Bu amaçla Uzak Doğu’yu uzak olmaktan çıkartıp, yakın olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yatırım yapılabilir ülkeler arasından Türkiye’nin belli başlı ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Çağlayan, Türkiye’nin krizleri fırsata çeviren bir ülke olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı, “Türkiye kendinden emin ve güçlü bir ülke olarak yatırımlarını daha da artıracak.115 milyar doları öyle bir an gelecek ki bir yılda alacak. Yılda 115 milyar dolarlık yatırım çeken bir ülke olacak. Bütün ülkeleri tek tek inceliyoruz. Dünyada fırsatlar içeren teşvik sistemi Türkiye’dedir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin sadece teşvik sistemini ortaya koymasının yetmediğinin altını çizen Çağlayan, şunları söyledi: "Ekonomi beklenti yönetimidir. Türkiye arz yönünü dinamikleştirmesi gerekiyor. Bunun yolu da üretim, yatırım ve istihdamdan geçiyor. Bizim asıl amacımız bir taraftan yatırımları artırmak, diğer taraftan da istihdamı yükseltip, işsizliği azaltmaktır. Türkiye fiyat istikrarını önemseyerek bu hale geldi. Tek haneli enformasyonda yaşamak vatandaş ve siyasiler için kolay olmasa da her birimiz, artık tek haneli enformasyonda yaşama standartlarını alışmaya çalışıyoruz. Artık üretim, istihdam, yatırım hepsini görecek şekilde finansal istikrara geçmek bizim için Son derece önemli. Türkiye açısından 2 milyar dolarlık yatırımın yapılmasına kayda değer görüyorum. Bu yatırımın hammaddesi ise linyitten üretilecek. Bugün gelmiş olduğumuz seviye Son derece önemli."