Termal Turizmci, Yaşlı Avrupalı'yı Ağırlayıp Gelirini 10 Kat Artırmak İstiyor

Yaşlı Avrupalı turistlerin yılın önemli bir kısmını Türkiye'de geçirmeleri termal turizmcileri bu alanda yatırım yapmaya yönlendiriyor.

Özellikle eklem ağrısı çeken Avrupalıların Türkiye'nin şifalı sularına talep göstereceğine dikkat çeken Pala’s Premium Genel Müdürü Mehmet Başaran, "Almanya’da yaşlı bakımı 3-4 bin euroya mal oluyor. Biz Geriatri merkezi oluşturup bunu 1.000 eurodan yapabiliriz. Böyle olursa sadece Afyonkarahisar'ın geliri 10 kat artabilir." dedi.

Türkiye’de 2 bin noktada termal kaynak bulunuyor. Bunun 180’inden tam olarak faydalanılabiliyor. Termal turizm sektörünün sıkıntılarıyla ilgili değerlendirmelerini Cihan'a aktaran Afyonkarahisar Gazlıgöl'de kurulu Pala’s Premium Genel Müdürü Mehmet Başaran, Türkiye'nin bu potansiyelinden yeterince faydalanılamadığını vurguladı.

Yapılacak bir kaç yatırımla özellikle Avrupalı yaşlı turistlerin buralara çekilebileceğine dikkat çeken Başaran "Termal bölgelerimizde yaşlı bakım evleri kurabiliriz. Avrupalı yaşlıların eklem sorunları var, bizim de bunlara iyi gelen sularımız var. Almanya’da bir yaşlının bakımı 3-4 bin euroya mal oluyor. Biz bir Geriatri merkezi kurarak bunu 1.000 eurodan yapabiliriz. Almanya, Norveç ve Finlandiya’da bir hayli yaşlı nüfus var. Oralardan hatırı sayılır müşteri çekebiliriz. Böyle bir durumda sadece Afyonkarahisar'ın gelirleri 10 kat artabilir." ifadelerini kullandı. Termalin şu an için Türkiye’ye 2 milyar dolar gelir getirdiğinden söz eden Mehmet Başaran, alanlarının tamamı değerlendirildiği takdirde bu rakamın 40-50 milyar dolar seviyelerine gelebileceğini savundu. Ayrıca jeotermal kaynakların bol olduğu Afyon’da senede 2-2,5 milyon yerli ve yabancının konuk edilebileceğini dile getirdi.

“YIKICI REKABET KALİTEYE DARBE VURUYOR”
Bununla birlikte sektörün önündeki en önemli problemin yıkıcı rekabet olduğunu ileri süren Mehmet Başaran, "Ben buna bir birini zımparalama diyorum. Şu an bölgenin önemli otellerinde fiyat rekabeti var. Rekabetten dolayı gecelik konaklamalar 50-55 liraya geriliyor. Diğer yandan otel maliyetleri bu rakamları aşıyor. Buna bağlı olarak kalite 3 kat geriliyor. Bu, yeme içmede de hizmette de böyle. Fiyat kırma kaliteye darbe vurur. Çünkü hizmet sektörünün maliyeti çok. Benim denizim yok, termal kaynaklarım var. Otelime, deniz oteline göre 4-5 katı yatırım ile müşterilerin dolu dolu vakit geçirebileceği mekânlar yapmalıyım. Yani benim güneyde bulunan otellere göre yatırım maliyetim 2 kat fazla. Dolayısıyla yıkıcı fiyat rekabetinde değil, daha çok müşteri çekmek için yatırım rekabetinde bulunmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

"ÖNEMLİ VE ÖNCELİKLİ OLAN GAZLIGÖL'ÜN MARKALAŞMASI"
Dünyanın en ılık ve en gazlı suyunun Gazlıgöl'den çıktığını, dünyada bir benzerinin daha bulunmadığını, sağlığa pek çok faydasının yanısıra odalardaki musluktan çıktığı haliyle maden suyu olarak içilebildiğini anlatan Başaran, beldedeki şirketlerin elbirliğiyle İnegöl örneğinde olduğu gibi yöre adı altında markalaşabileceklerini vurguladı. Pala’s Premium'un Genel Müdürü, "2010’da İnegöl’de mobilya imalatçıları bir araya geldiler. İnegöl’ü markalaştırma adına reklama yüz binlerce dolar harcadılar. Bir sene içinde İnegöl mobilyada 1 numara oldu. Eskiden Ankara ve Eskişehir’in gerisindeydi. Şu an İnegöl’de Fransa’dan, İtalya’dan ve İspanya’dan önemli mimarlar var. Mobilya mimarisi dediğimiz marka tasarımcıları var. Biz de bunu başarmalıyız." diye konuştu.

Markanın yanında ulaşımın da önemine dikkat çeken Mehmet Başaran, bu konuda Afyonkarahisar'ın yakında hizmete girecek Zafer Havalimanı ve Yüksek Hızlı Tren sayesinde oldukça şanslı olduğuna dikkat çekerek, yatırımlar için verilecek bir kaç destek sayesinde Gazlıgöl'ün uluslararası termal turizm merkezi haline gelebileceğini belirtti.

Başaran, "Aksi takdirde bu yıkıcı rekabet devam ederse ve beldemizi marka haline getiremezsek, şehre 4 havalimanı yapsanız da avucumuzu yalarız." diye konuştu.

"ÖZGÜR TATİL İLE EZBER BOZUYORUZ"
Pala’s Premium Termal Otel'in genel müdürü Mehmet Başaran, şirket olarak bu Ramazan'da yeni bir uygulamayı da hayata geçirdiklerini aktardı. ‘Özgür Tatil’ aını verdikleri konsept ile başvuranlara 5 haftalık tatil satacaklarını, bu 5 haftayı alanların da tercihlerine göre konaklamalarını 1 sene içinde de, 5 sene içinde kullanılabileceklerini ve tesislere istedikleri dönemde gelebileceklerini söyledi.

Başaran, yeni uygulamaları hakkında şu bilgileri verdi: "Bizim için yaz ayları da kış ayları da kıymetli. Onun için fiyatlarımız, yazın da kışın da aynı. Diğer yandan tatil dönemlerimiz var, 6 ay sakin 6 ay yoğun dönem diye. Örneğin müşteri, bizden tatil aldı, yoğun dönemde bu hakkını kullanmayı temenni ediyor. Bu 6 ay içinde dilediği hafta termal alana gelebilir. Yani ‘İlla sen bu dilimde geliyorsun’ diye bir şey yok. Bir de ben konuğun tercihini genişletiyorum. ‘Bana 4 hatfa tercih et gönder. Ben yer durumuna göre bu haftalardan birini sana vereceğim’ diyorum. Artı bir şey daha yapıyoruz. 5 hafta kredi veriyorum. Bu 5 haftayı 1 senede olur; 2 ya da 3 ya da 4 sene olur hatta 5 sene olur tüketme imkanı tanıyorum. Tercihine bağlı olarak bu sene 2 defa gellebilir, seneye 3 defa gelebilir. İlk kendi gelebilir, daha sonra ana-babasını gönderebilir, yakınlarını yollayabilir. ‘Özgür Tatil’e bu Ramazan'da başladık. Eğer talepler çok olursa devre tatil için belirlediğimiz 5 sene sınırını 10 seneye çıkarabiliriz. Gazlıgöl’de yeni otel yapımı yakında başlıyor, o oteli devre tatile çevirebiliriz.”Yaklaşık 8 aydır faaliyette olan Pala’s Premium Termal Otel, 25 milyon dolara mal oldu. 130 odalı ve 520 yataklı otelde, 90 metrekarelik suitler de bulunuyor. Suitlerde en az 6, en fazla 10 müşteri ağırlanabiliyor. Normal odalar 28 metrekare ve 56 metrekareden oluşuyor. Bu odaların içinde içmeceler ve hamamlar da yer alıyor. Alkollü içecek servisi yapılmayan tesiste, bay ve bayanlar için ayrı havuzlar bulunuyor. Otelde konaklama, iftar ve sahuru içeren paketler 88 lira iken, sadece iftarların fiyatı 30-75 lira arasında değişiyor.