Sanamerli Seyyid Hacı Ahmet Baba Türbesi, Külliyeye Dönüştürülüyor

Erzurum'un manevi dinamiklerinden Rufai tarikatının şeyhi merhum Sanamerli Seyyid Hacı Ahmet Baba Türbesi, külliyeye dönüştürülüyor.

Kaba inşaatı tamamlanan türbe inşaatının yıl sonuna kadar tamamlaması planlanıyor.Erzurum'un Horasan ilçesi Hacı Ahmet Baba köyünde medfun bulunan Seyyid Hacı Ahmet Baba’nın türbesi depreme dayanaksız olması ve eskimesi nedeniyle, Seyyid Hacı Ahmet Baba ve Seyyid Hacı Mevlüt Baba Yaşatma, Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından yıktırıldı. Eski türbenin yerine modern görünümlü bir türbe yaptırıldı.

Ayrıca 500 metrekare alan üzerine külliye yaptırılması için çalışmalar başlatıldı. İlkbaharda başlatılan külliye inşaat çalışmaları kapsamında türbenin kaba inşaat tamamlandı. Külliye'nin 2 yıl sonra tamamlanması hedefleniyor. Seyyid Hacı Ahmet Baba ile Seyyid Hacı Mevlüt Baba'nın türbelerinin kaba inşaatının tamamlanmasının ardından dernek yönetimi tarafından tören düzenlendi.

Törene Rufai Tarikatı'nın şeyhlerinden İsmail Hakkı Çetrez, Dernek Başkanı Lütfü Karakaş, Seyyid Hacı Ahmet Baba'nın torunları ve müritlerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Dernek kurucusu Rufai Çınar, Seyyid Hacı Ahmet Baba'nın, Hz. Muhammed(sav)'in 37'inci torunu olduğunu söyledi.

Çınar, Erzurum'un manevi mimarlarından olan ve Rufai tarikatının Doğu Anadolu'ya yerleşmesine vesile olan Seyyid Hacı Ahmet Baba'nın manevi kimliğine yakışır bir türbe ve külliye yaptırmak için çalıştıklarını kaydetti.

Toplam 750 bin liraya mal olması planlanan külliyenin, türbe kısımları inşaatının tamamlandığına işaret eden Çınar, "Peygamber Efendimizin nesebinden olan Seyyid Hacı Ahmet Baba'nın türbe ve külliyesi özgün ve tasavvufa uygun bir mimari ile gerçekleştirilmekte. 1975 yılında yaptırılan türbenin depreme dayanıksız olması ve günün ihtiyaçlarına cevap veremeyecek nitelikte olması nedeniyle yeni bir türbe ve külliye kurulması için dernek olarak harekete geçtik.Türbenin kaba inşaatı tamamlandı ve vatandaşların ziyaretine açıldı.Yıl sonuna kadar türbe inşaatını tamamlayıp hizmete açmayı istiyoruz." diye konuştu.

Çınar, isteyen vatandaşların dernek adına açtırılan Ziraat Bankası'ndaki 1239- 57817996- 5001 numaralı hesabı bağışta bulunabileceklerini de sözlerine ekledi.

SEYYID HACI AHMET BABA KİMDİR?
Seyyid Hacı Ahmet Baba, Peygamber Efendimizin 37. torunu olup, Van'dan Aşağı Pasin'e manevi görevle tayin edilmiştir. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde 36 yıl seyyah gezdikten sonra o dönem Aşağı Pasin'in Sanamer köyüne yerleşti. Burada dergah açarak irşad faaliyetlerine başlayan, 72 halifesi ve binlerce müridi olan Seyyid Hacı Ahmet Baba, 1912 yılında 120 yaşında vefat etmiştir. Evliyalara mahsus özelliğinden dolayı yaşadığı eve defnedilmiştir. Seyyid Ahmet Baba'nın oğlu Yakup Baba ise Sarıkamış Harekatı'nda Ruslara karşı savaşırken şehit düştü .