Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Bakanlıktaki Bir Yılını Değerlendirdi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "ÖMSS için 7 bin 700 boş kadro ağustosta doldurulacak.Diyanet İşleri Başkanı talimat verdi. Başkanlığında boş kadro kalmadı. Sağlık Bakanlığı da çok yüksek bir kadroyu açtı ve aldı. Geriye kalanların da takibini yapacağız'' dedi.

Bakan Şahin, medya kuruluşlarının temsilcileriyle Devlet Konukevi'nde bir araya gelerek, bakanlıktaki bir yılını değerlendirdi. Sosyal harcamalarda tahmini bütçelerinin 22 milyar TL'ye ulaştığını ifade eden Şahin, "Bu yoksullukla mücadelede önemli bir başarı. Bunu da yeterli bulmuyoruz. Buradaki hedefimiz 1,7'yi 2,5'e hızlı bir şekilde çıkarmaktır'' diye konuştu.

Bilim ve teknolojinin imkanlarını kullanarak yoksulluk envanterini oluşturduklarını ifade eden Şahin, çalışmaları TÜBİTAK ile işbirliği içinde yürüttüklerini ve envanter sayesinde, artık bir düğmeye basarak 4,4 milyon hanenin ekonomik ve sosyal analizini yapabildiklerini kaydetti.

''Bunu yapabildiğimiz için de Genel Sağlık Sigortasını çok hızlı bir şekilde yaptık" diyen Şahin, "Çalışma Bakanlığı yaptı ama mutfak bizdik. Kendimizi test ettik. Genel Sağlık Sigortasında 'yeşil kartlı' denilen sistemde 9 milyon olan nüfusu 7 milyona düşürdük'' ifadelerini kullandı.

Çocuk ve anneler üzerine iki önemli modellerinin bulunduğunu belirten Şahin, bunların eğitim ve sağlık üzerine temellendiğini ifade etti.

Eğitimde 2,2 milyon çocuk için yaklaşık 2 milyar TL'nin 1 milyon anneye ödendiğini söyleyen Şahin, kız çocuklarına erkek çocuklarından daha fazla mali destek verildiğini vurguladı.

2002'de kız çocuklarının üniversiteleşme oranının yüzde 14 olduğunu, gelinen noktada ise yüzde 30'ların yakalandığını ifade eden Bakan Şahin, her şehre bir üniversite kurulmasının da bu oranın yakalanmasında büyük etkisi olduğunu söyledi.

Şahin, ''Özellikle Güneydoğu'dan gelenler çok iyi bilirler, ben oranın bir evladı olarak biliyorum. 'Çok başarılı da olsa okutacağım ama bu şehirde okutacağım' gibi bir ataerkil bakış açısı... Artık hiçbir mazeret yok. O şehrin üniversitesi var'' diye konuştu.

Sağlıkta dönüşümle verilen sosyal desteklerle anne-bebek ölüm hızının 90'lı yıllara gören yüzde 70 oranında azaltıldığını ifade eden Şahin, ''Avrupa Birliği standartlarını yakaladık. Bu, bizim en büyük başarımızdır. Anne ölümleri 100 binde 28'den 16'ya; bebek ölümleri de binde 20'lerden binde 13'lere düştü. Bu düşüşü en iyi sağlayan on ülkeden birisiyiz'' ifadesini kullandı.

Parçalanmış ailelerin en büyük mağduriyetinin çocuklar olduğunu söyleyen Şahin, ''Ailelerin sorun çözme kapasitesini artırmamız lazım. Siyah ve beyaz değil, yaşamda binlerce gri rengin ve binlerce değişkenin olduğunu... Yaşanabilecek sorunları önceden anlatmak, ihtiyaç olduğu zaman yanında olmak, boşanma elzemse boşanma sürecinde de ailenin, kadının, ailenin, çocuğun, toplumun en az zararla geçirmesini sağlamak bizim görevimiz'' ifadelerini kullandı. Bu nedenlerle başlattıkları evlilik öncesi eğitimlerin pilot çalışmalarını tamamladıklarını ifade eden Şahin, şunları kaydetti: ''Hukuki altyapısı, iletişim altyapısı, eşlerin kendi içerisinde yaşayabileceği sorunlarda özellikle ilk 5 yıl o kadar tehlikeli ki...Ben 22 yıllık evli bir kardeşiniz olarak bunu görüyorum. Zaten belli seneler geçtikten Sonra her şey normalleşiyor. Sanki baştan beri beraber yaşıyormuşsunuz gibi bir hayata dönüşüyor. Ama ilk yaşadığınızda, ilk sorunlarla karşılaştığınızda bunu çözmeniz lazım. 'Eyvah ben yanlış bir evlilik mi' yaptım deyip, ayrılmaya gitmeden bu sorunun olabileceğini ama yönetebileceğini anlaması gerekiyor ve bunun için de bir eğitim seti oluşturduk. Belediyelere gelip evlenmek isteyen nişanlılara bunu teklif ediyoruz. Zorunluluk yok ama teşvik ediyoruz. Belediye başkanlarımız gerektiğinde çeyrek altın veriyor, salon kirasını yarı yarıya indiriyor. Bu eğitimleri almalarını sağlıyoruz. Eğitimlerden Sonra yaptığımız testlerde bunun çok başarılı olduğunu ve çok işe yarağını bize söylediler.'' Suça sürüklenen, suç mağduru çocukların rehabilitasyonunun çok önemli olduğunu belirten Şahin, ''Suç mağduru, istismara, tacize, tecavüze uğramış çocuklarımızın yaşadığı travmadan çıkması ve normal hayatını devam ettirebilmesi gerekiyor. Burada da yeni bir yapılanma içine girdik ve çocuk psikiyatrlarıyla ilgili bir modellemeye geçeceğimizin planlamasını yaptık, Bu çocukların topluma kazandırılmasında rehabilite edilmesinde bu çalışmaları tamamlamamız gerekiyor. Bu, bizim en zor alanımız. Bu konuda da sizlerden yardım istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Engellilere ilişkin sorunlara da değinen Şahin, Son on yılda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da çabalarıyla engellilerin sokağa çıktığını ancak sokağın yapısının engelliye uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bir yıl içinde bu konudaki eksiklikleri gidermek ve ikinci yılda da sivil toplumla beraber her ilde işin muhataplarıyla gelişmeleri takip etmeyi ve gerekirse cezalandırarak güçlü bir denetim mekanizması oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Şahin, YÖK ile yaptıkları çalışmayla mimarlık öğrencilerinin ulaşılabilirlikle ilgili temel eğitim alacaklarını bildirdi. ÖMSS için 7 bin 700 boş kadronun ağustosta doldurulacağını ifade eden Şahin, ''Diyanet İşleri Başkanı talimat verdi. Başkanlığında boş kadro kalmadı. Sağlık Bakanlığı da çok yüksek bir kadroyu açtı ve aldı. Geriye kalanların da takibini yapacağız'' dedi.

Türkiye'de konukevi olmayan il kalmayacağına belirten Şahin, kadın istihdamı konusunda da pozitif ayrımcılık yaparak uygulamada ilk kez yüzde 30'u yakaladıklarını vurguladı. Bunun ilerleyebilmesi için aile ve iş yaşantısının uyumlu hale dönüştürülmesi gerektiğine değinen Şahin, şunları kaydetti: ''Ücretli izinlere ilişkin TEPAV'la çalışmaya başladık. Esnek çalışma modelinin sosyal güvenlik ayağını çalışıyoruz. Kreş ve bakımevlerini çalışıyoruz ve bunları kısa sürede tamamlayıp burada kadına sosyal destek mekanizmasını koymamız lazım. Hem verimliliği artıracak hem çocuk noktasında sosyal devlet olarak onun yanında olmamızı gerektiren önemli bir alan olarak buna bakıyoruz. "
Kaynak: İHA