Tarihi Kırkpınar 'yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası' Başladı

Bu yıl 651.si düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası açılış töreni ile başladı.

Tören öncesinde Belediye Bandosu ve Kırkpınar davul-zurna ekibi, değişik ülkelerden gelen halkoyunları grubu ve müzik toplulukları belediye önünde yerini aldı.Vali Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in gelmesiyle birlikte yürüyüş başladı.

Mimar Sinan Caddesi üzerinden yürüyüşe geçen kalabalık Londra Asfaltı üzerinden Atatürk Anıtı’na geçti. Burada saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kırkpınar Marşı’nın okunmasıyla birlikte protokol ve kalabalık Saraçlar Caddesi’nden 25 Kasım Stadyumu’na geçti. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası’na katılan grupların geçişinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.Edirne Valisi Gökhan Sözer, Kırkpınar adının, şanının ülke sınırlarını aşarak uluslararası bir değer olarak UNESCO tarafından tescillendiğini söyledi.

Türklerin bin yıl önce Anadolu’ya 700 yıl öncesi ise Rumeli’yi vatan edindiğini anlatan Sözer, “Sadece bir toprakta yaşamak, var olmak değil, her türlü varlık ve özelliğimizle buralara renk, ses ve şekil verdik. Bir kültürü, tarihi ve medeniyeti buralarda yaşattık. İşte bu kültür değerlerinden bir tanesi ve en önemlisi de Kırkpınar’dır. Geleneksel pehlivan güreşleri, yağlı güreşlerdir.” dedi.

Kırkpınarı sadece yağlı güreşler ve pehlivanların güreş etkinliği olarak görmediklerini ifade eden Sözer, Kırkpınar’ın aynı zamanda bir kültür, şenlik ve festival olarak kutlandığını hatırlattı. Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'de, Edirne’nin Selimiyesi, Kırkpınar’ı, köprüleri, nehirleri ve insanı ile bir marka şehir olduğunu ifade etti.

İnsansız Selimiye’nin, Kırkpınar’ın bir anlamının olamayacağını kaydeden Sedefçi, “Edirne’ye, Selimiye’ye Kırkpınar’a Meriç, Arda’ya ve Tunc Nehri’ne hayat, can ve değer veren sizlersiniz. Edirne halkının güzel insanlarıdır. Edirne halkının güzel insanlarıyla Selimiye, Kırkpınar güzelleşiyor. Bu güzel insanlara 19 yıldan bu yana gururla, şerefle belediye başkanlığı yapmaya çalışıyorum.” diye konuştu.

Selimiye’nin ve Kırkpınar’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmesiyle birlikte Edirne’nin bir dünya kendi olduğunu dile getiren Sedefçi, bu nedenle başta Japon ve Amerikalılar olmak olmak üzere kente değişik milletlerden turistlerin yağdığını açıkladı.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim ise, 4 yıldan bu yana birlikte oldukları Kırkpınar’ı ellerinden geldiği kadar güzel yapmaya çalışacaklarını anlattı. Selim, kazasız belasız bir Kırkpınar dileğinde bulundu.Yapılan konuşmaların ardından Tarihi Kırkpınar davul-zurnacıları tarafından Edirne Valisi Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Ağaya birer zurna hediye edildi.Açılış töreni, halkoyunları grupları ve müzik topluluklarının gösterisi ile son buldu.