Gazeteci Yazar Gündüz Aydın’ın Hayatı ve Eserleri Bitirme Tezi Oldu

Salihlili Şair-Yazar ve Gazeteci Gündüz Aydın’ın hayatı ve eserleri Bitirme Tezi oldu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü son sınıf öğrencisi Işıl Yıldırım’ın yaklaşık bir yılda hazırladığı araştırma tezi 125 sayfa ve A4 boyutunda kitap haline getirildi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Ünal Şenel danışmanlığında hazırlanan tez ile ilgili Işıl Yıldırım şunları söyledi.

“Sanatçı kaba bir tabirle özel insandır. Tanrı’nın kendisine bahşettiği yeteneklerle dar anlamda yaratma yetisiyle donatılmıştır. O, diğer insanların bakış açılarından çok daha farklı bir açıdan dünyaya bakar. Olaylara dimağında değerlendiriş tarzı, içinde bulunduğu durumların sıfatlandırılması, diğer insanların önünde duygularıyla konumlanışı dahi farklıdır. Kurguladıkları dünya görüşü, var olanlar ve Tanrısal yeti ile ortaya koyduğu eserler diğer insanlarda hayret uyandırır. Çoğu zaman duygularının dilinden anlamayan insanların tercümanı konumundadır. Aydın’ın şiirlerine baktığımızda duygu yoğunluğunu görmemiz mümkündür. Kimi zaman küçük bir çocuğun gözüyle kimi zaman da olgun bir insanın bakışı ile hayata bakmış ve izlenimlerini şiirlerine yansıtmıştır. Bu tez çalışması genel olarak yaşayan yerel bir şairin hayatı ve eserlerini farklı bir bakış açısı ile ortaya çıkarmak için yapıldı. Gündüz Aydın, babasının ilkokul öğretmeni olması nedeniyle çocukluğu ve ilk gençliği kırsal yerleşim merkezlerinde geçmiştir. Böyle olunca Aydın, içe kapanık ve duygusal yapısını daha sonra şiirlerine yansıtmış ve eserler vermeye başlamıştır. Bu çalışma aralıklarla yaklaşık bir yıl sürdü. Bu süre içinde Gündüz Aydın ile bir çok kez yüz yüze, telefon ile ve internet ortamında görüştüm, O’nun hayatının inceliklerini bulmaya çalıştım. Ayrıca öğrencileri ve çocukları ile yaptığım görüşmeler de O’nun kişiliği hakkında beni bilgi sahibi yaptı. Tezimi hazırlama süresi içinde Aydın’ın ilk şiir yazmaya başladığından itibaren günümüze kadar yazdığı şiirlerindeki duyguları gözlemledim. Kimi zaman aşk-özlem-ayrılık şiirlerine yer verirken; kimi zaman da çok sevdiği öğrencilerini eserlerinde yansıtmıştır. Gündüz Aydın’ın benim belirlediğim en önemli özelliği öğretmen oluşu nedeniyle çocuklara karşı ayrı bir sevgisi ve ilgisi söz konusudur. Aslında O, bu özelliği nedeniyle öğretmen olmuştur. Bu duyguları da şiirlerinde gözlemlenmiştir. Yaptığım bu çalışmada Aydın’ın kültür ve edebiyat dünyamızda hak ettiği yeri alması üzerinde çaba sarf ettim. Hayatı ve eserleri üzerine yaptığım araştırmalar esnasında kendisi bana çok yardımcı olmuştur. Bunun için Gündüz Aydın’a ve tez’imde bana yol gösteren Hocam Ünal Şenel’e teşekkür ederim.”

Hazırlanan tez ile ilgili konuşan Gündüz Aydın, “Bu benim için büyük bir onurdur. Yaşarken hatırlanmak büyük mutluluk. Emeği geçenlere, 35 yılı aşkın bir süredir yazdığım eserler adına teşekkür ederim.”dedi .
Kaynak: İHA