Sdü Yenişarbademli Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve Proje Yürütücüsü Emre Kuzugüdenli Açıklaması

Süleyman Demirel Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen ''Özel Öğrenciler Güller Diyarında Doğayla Buluşuyor'' projesi kapsamında 15 bedensel engelli genç, bir hafta doğayla baş başa eğitim gördü.

SDÜ Yenişarbademli Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve proje yürütücüsü Emre Kuzugüdenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli insanların günlük yaşamda birçok sorunla karşılaştıklarını ve onlara çoğu zaman sosyal etkinliklerde pek fazla yer verilmediğini söyledi.

Bu nedenle engellilerin sosyal yaşamı dışarıdan izlemeye mahkum bırakıldıklarına işaret eden Kuzugüdenli, bu sorunun çözülmesine katkı sunmak için ''Özel Öğrenciler Güller Diyarında Doğayla Buluşuyor'' isimli projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

TÜBİTAK tarafından Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamına alınan projenin ilk programına çeşitli illerden 16-20 yaş arasında 15 bedensel engellinin katıldığını anlatan Kuzugüdenli, özel konuklarla dramalar, oyunlar, yarışmalar, temel doğa eğitimleri gibi eğlenceli ve eğitici aktiviteler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Kuzugüdenli, ''Bedensel engelli öğrencilere dört duvar arasında yaşadıkları hayattan farklı bir bakış açısı kazandırmayı ve özellikle genç yaşta hayata küsmelerini engellemek istedik. Farklı ekosistemlerde, doğayı bir sınıf gibi kullanarak, gözlemler yapmaları sağladık'' dedi.

-''Etrafa gülücükler saçmaya başladılar''-

Emre Kuzugüdenli, 7 günlük program boyunca konuklarıyla Isparta ve çevre ilçelerin doğal güzelliklerini gezdiklerini, bazı laboratuvarlar ve müzeleri ziyaret ettiklerini, ağaç diktiklerini, Gölcük Tabiat Parkı'nda bir gece kamp kurduklarını, gözlemler yaptıklarını, heykel, ebru gibi sanatsal aktiviteler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Akademisyenler ve konusunda uzman kişilerin eşliğinde gerçekleştirilen programın ardından ailelerden çok olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Kuzugüdenli, şöyle konuştu:

''Özel konuklarımızla çok güzel bir hafta geçirdik. Programın ardından bazı çocuklarda bizleri mutlu eden olumlu gelişmeler oldu. Programa katıldığında çok hırçın, asabi ve konuşması anlaşılamayan bir öğrencimiz, programın ardından daha ılımlı bir hal aldı, konuşması düzeldi ve asabiliği kayboldu. Oğlunun akşamları devamlı öksürdüğünü anlatan bir anne, çocuğunun program boyunca hiç öksürmediğini belirterek, hayret etti. Bir diğer konuğumuz tuvalet ihtiyacını kendisi gideremiyorken, program sonrası ihtiyacını kendisi gidermeye başladığını öğrendik. En güzeli de konuklarımızın çoğunun programa katıldıklarında yüzleri gülmüyordu, program ilerledikçe etrafa gülücükler saçmaya başladılar, güzel enerjiler meydana geldi, gülmeyi öğrendiler. Bu olumlu gelişmeler bizleri ve aileleri mutlu etti.''

Projenin ikinci programının 10 Eylül tarihinde başlayacağını ifade eden Kuzugüdenli, programa katılmak isteyenlerin başvurularını ''engelsizdoga.sdu.edu.tr'' internet adresinden yapabileceklerini bildirdi.

Muhabir: Mehmet Erbek

Yayıncı: Güç Gönel
Kaynak: AA