Ramazanı Rahat Geçirebilmek İçin Yaylaya Çıkıyorlar

Yaz tatilinin başlamasıyla insanların çoğu deniz kenarlarındaki tatil beldelerine giderken ağırlıklı olarak yaşlılar ve emekliler ise yaylaları tercih ediyor.

Yaylaların temiz havası, suyu ve bunaltıcı sıcakta serin olması, tercih sebeplerinin başında geliyor. Denizli'nin Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan beldesine 5 km. mesafede ve bin 100 metre yükseklikteki Kefe Yaylası da bunlardan biri.Deniz kenarlarındaki otellerin üç günlük fiyatıyla yaylada üç ay tatil yapılabiliyor. Çadır ve karavanlarla iki üç ayını geçirilen yaylada Yatağan Belediyesi elektrik, içme suyu, tuvalet, banyo gibi hizmetler için toplam 400 lira alıyor. Yaylada fırın, market, cami ve internet gibi imkanlar da bulunuyor. Yazı burada geçirmeye alışan tatilciler, tiryaki gibi her yıl gelmeden edemiyor. Kefe Yaylası'na 16-17 yıldır devamlı gelerek çadır ve karavanlarda karaçam, kızılçam ve ardıçların içinde yazı geçiren tatilciler, bir çeşit "modern göçmen" haline gelmiş. Her yıl biraraya gelen yaylacıların arasında komşuluk ilişkileri de gelişmiş, karşılıklı çadır ziyaretleri yapılıyor.Kefe Yaylası'na incelemelerde bulunmak üzere gelen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Baki Özarslan, yayla turizmine çok önem verdikleri ifade ederek, “Yaylalarda sadece çadırla kalınmasından yanayız. Yapı olursa doğayı bozuyoruz. Kefe Yaylası'ndaki gibi yayla turizmine varız. Karadeniz yaylaları meşhur, şimdi Toros yaylaları da meşhur olacak ama korkuyoruz. Bu yaylalara çok giden gelen olursa evler olur, oteller olur diye çok da fazla teşvik etmemeye çalışıyoruz.” dedi.

Kefe Yaylası'na 11 yıldır ramazan aylarında geldiklerini belirten Ramazan Gök ise sıcak olduğu için şehir merkezinde duramadıklarını, klimanın da sağlığa zarar verdiğini belirterek, ''Burası bize iyi geliyor. Serin olduğu için ramazan kolay geçiyor.'' diye konuştu.

Cahit Özgören de 15 yıldır 1,5 ile 3 ay arasında gelip kaldıklarını söyledi: “Burada tabii hayat yaşıyoruz. Havası, suyu, buradaki arkadaşlar, kendimize güvenimiz, hiçbir olayın olmayışı, huzurlu hayat, kardeş gibi, akraba gibi geçiniyoruz. Birbirimize ikram ediyoruz.” Burdur’dan gelen Mustafa Çal, “Burası sağlık için birebir, oksijen deposu. Gençler de gelse daha neşeli ve güzel olur.” ifadelerini kullandı.Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Korkmaz, Kefe Yaylası'ndaki altyapı hizmetlerinin tamamlandığını belirterek, “Denizli, ülkemizin destinasyon illerinin başında geliyor. Yaklaşık 3 milyon turist gelmektedir. Bu sayı bizim için yeterli değil, 5-10 milyona çıkarma çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda ilimizde turizm çeşitliliğini de arttırmaya çalışıyoruz.“ dedi.

Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek ise Kefe Yaylası'nın 400 çadır kapasitesine sahip olduğunu, 20 yıldır Ege Bölgesi'nde bilmeyen kalmadığını kaydetti: “Denizli'de hava sıcaklığı 40-42 derece olduğu zaman burası çok makbul bir yer. İnsanlarımız buraya gelip serinliyor. İhtiyaçlarını karşılayacak fırınımız, bakkalımız, kasabımız, camimiz var. Camimizde beş vakit ezan okunuyor. Ramazanda daha çok ilgi görüyor. Şehirde 40 derecede oruç tutmak zor ama Kefe Yaylası'nda özellikle yaşlılarımız için çok kolay.”