Konya'nın Haziran Ayı Ekonomik Göstergeleri

Konya Ticaret Odası , Konya'nın Haziran ayına ait ekonomik göstergeleri bülteni yayımladı.

KTO'dan yapılan yazılı açıklamada, aylık yayınlanan Konya ekonomik göstergeleri bülteninde Konya Perakende Güven Endeksi , KTO İstihdam İzleme Bülteni ve Konya Dış Ticaret Bülteninin yer aldığı belirtildi.

Konya'da perakende sektöründe Haziran ayında en iyi performansı yiyecek, içecek ve tütün ürünleri alt sektörünün sergilediği ifade edilen açıklamada, en olumsuz performansı ise elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar alt sektörünün sergilediği bildirildi.

KTO İstihdam İzleme Bülteni'ne göre Mart 2012'de sigortalı ücretli çalışanların sayısının Türkiye genelinde 11 milyon 257 bin olurken, Konya'da bu rakamın 226 bin olarak gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Mart 2011'den Mart 2012'ye sigortalı ücretli sayısı Türkiye'de 1 milyon artarken Konya'da 24 bin artmıştır. Mart 2009'dan Mart 2012'ye Türkiye'deki sigortalı ücretli çalışan sayısı yüzde 33,9 artarken, Konya'da artış oranı yüzde 40,8 olmuştur. Mevsimsellikten arındırılmış serilerde ise Son 1 ayda sigortalı ücretli çalışan sayısındaki artış Konya'da ve Türkiye'de yüzde 1 olmuştur. Konya, sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla olan iller arasında 8. sıradadır.''

Konya'nın 2012 yılının ilk beş ayında toplam 540,895 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, geçen yılın ilk beş ayına göre artış oranının ise yüzde 16,5 olduğu vurgulanan açıklamada, aynı dönemde ithalatın ise yüzde 5,9 oranında azalarak 474,537 milyon dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Konya 2012 yılının ilk beş ayında yaklaşık 66,5 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiği ifade edilen açıklamada, Konya'nın ihracat hızının Türkiye'nin ihracat hızının ortalama 1,6 katı düzeyinde olduğu vurgulandı.

Açıklamada, ülke bazında 2012 yılının ilk beş ayında en fazla ihracatın Irak'a yapıldığı, Irak'ı Almanya ve İtalya'nın takip ettiği bildirildi.

Açıklamada, ''Konya İli Ekonomik Göstergeleri'' bültenine www.kto.org.tr adresinden ulaşılabileceği duyuruldu.

Yayıncı: Rıfat Yerlikaya
Kaynak: AA