Tatlarin Sulama Barajı’nda Balık Ölümlerinin Sebebi Yosunlar

Nevşehir’in Acıgöl ilçesine bağlı Tatlarin beldesinde sulama barajındaki toplu balık ölümlerinin, su yosunu patlamasından kaynaklandığı bildirildi.

Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü personeli ile Nevşehir Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, Tatlarin Sulama Barajı’nda meydana gelen balık ölümleri ile ilgili incelemelerde bulunarak su ve balık numuneleri topladı. Nevşehir Üniversitesi Biyoloji Bölümü Laboratuvarlarında yapılan analizler sonucunda, suda alg (su yosunu) patlaması olduğu gözlemlendi. Ayrıca Doç. Dr. Şahlan Öztürk tarafından yapılan mikrobiyolojik incelemeler sonucunda, özellikle Acıgöl ilçesinin atık sularının baraja döküldüğü bölgeden alınan su numunesinde bol miktarda bakteri ürediği belirlendiği bildirildi.

Nevşehir Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, Tatlarin Sulama Barajı’nda sıcak havanın etkisiyle alg patlamasına bağlı balık ölümleri meydana geldiğini belirterek, "Özellikle havanın sıcak olduğu dönemlerde evsel atık suların döküldüğü su kaynaklarında, gerek ülkemizde ve gerekse dünyanın değişik ülkelerde balık ölümlerine sıkça rastlanmaktadır. Türkiye'de Burdur Gölü, Bafa Gölü, İzmit Körfezi ve Akgöl; dünyada ise Baltimore Limanı, İran Körfezi, Meredith Gölü, Brady Gölü gibi su kaynaklarında bu tip olaylar rapor edilmektedir. Yapılan mikrobiyolojik incelemeler sonucunda su numunelerinde bol miktarda bakteri bulunması ise organik kirliliğe işaret etmektedir" diye konuştu.

Çiçek, elde edilen tüm bulguların kimyasal kökenli olmadığını, organik kökenli bulguların söz konusu olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA