Arü Rektörü Korkmaz, İstanbul Yerel Basınının Sorularını Cevapladı

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, İstanbul Yerel Basın Derneği üyesi olan basın mensupları ile tanışma toplantısında bir araya geldi.

Ardahan Üniversitesi Sosyal Tesisleri’ndeki akşam yemeğinde gerçekleştirilen toplantıda ARÜ Rektörü Prof . Dr . Ramazan Korkmaz basın mensuplarının sorularını cevapladı . Rektör Korkmaz , Ardahan Üniversitesi’nin kuruluşu , gerçekleştirilen çalışmalar ve ARÜ’nün gelecek ile ilgili vizyonu hakkında açıklamalarda bulundu .

Ardahan Üniversitesi’ne yerleşke olarak verilmek istenen “Sugöze” mevkisindeki yerin üniversitenin yerleşkesi olamayacağı için , o süreçte yerleşke yerinin değiştirilmesi için büyük çabalar harcadıklarını söyleyen Korkmaz , şimdiki Çamlıçatak mevkisindeki yerin yerleşke için en güzel yer olduğunu belirtti .

Korkmaz , temel atma törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Prof . Dr . Ömer Dinçer’in de yerleşke yerini Türkiye’nin en güzel yerleşkesi olarak tanımladığını da hatırlattı .

REKTÖR KORKMAZ , ‘BİZ , HIZLA GELİŞEN BİR ÜNİVERSİTEYİZ . ’

Ardahan Üniversitesi’nin 4 yıllık genç bir üniversite olduğunu belirten Rektör Korkmaz sözlerine şöyle devam etti : “Şu an kurulmakta olan yerleşke yerimiz tamamlandıktan sonra Türkiye’nin en güzel üniversite yerleşkelerinden biri olacak . Bu yerleşke alanını seçerken verdiğimiz mücadelenin haklılıkları ortadadır . Önce verilmek istenen yerleşke alanı sular altında kaldı , buraya yerleşke yapmamakla 400 trilyonluk gibi büyük bir meblağın boşa harcanmasının önüne geçmiş olduk . Ayrıca bu yerleşke yerinin kente 4 km gibi kısa bir mesafede olması da önem arz ediyor . Biz , hızla gelişen bir üniversiteyiz . Şu an Türkiye’nin hızlı gelişme kaydeden üniversiteleri arasındayız . Öğrenci sayıları , bölüm sayıları , hoca sayıları itibariyle yüzde 98’e yakın bir doluluk oranımız var . Hemen hemen boş kontenjanımız yok gibi . ”

“TÜRKİYE’DE MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMINI İLK UYGULAYAN ÜNİVERSİTEYİZ . ”

Ardahan Üniversitesi’nin 4 fakülte , 5 meslek yüksekokul , 1 yüksekokul , 5 araştırma merkezine sahip olduğunu belirten Korkmaz , Sağlık Yüksekokulu’nun kurulmasına ilişkin kararın Yükseköğretim Kurulu’ndan çıktığının ve yüksekokul sayısının iki olacağının müjdesini de verdi . 17 bin nüfuslu bir kente 3 bin 600 öğrencinin katılmasının kentte yaratacağı etkiden bahseden Korkmaz : “Biz Kafkasya Üniversiteler Birliği’ni ( KÜNİB ) kurduk . Birlik , 9 ülkeden 42 üniversitenin üyeliğine sahip . Ayrıca ABD’den Incarnate Word Üniversitesi de Kafkasların çalışma alanları olduklarını belirterek Birliğe üye oldular . Mevlana Değişim Programı çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz temaslarla öğrenci ve öğretim görevlisi değişimlerine yönelik anlaşmalar imzaladık . Böylece Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi’ne , Ahıska Devlet Üniversitesi’ne gönderdiğimiz ; Ahıska Devlet Üniversitesi ve Tsereteli Kutaisi Devlet Üniversitesi’nden bize gelen öğrencilerle Türkiye’de Mevlana Değişim Programı’nın ilk uygulayıcısı olduk . ” dedi .

Rektör Korkmaz sorulan sorular üzerine Ardahan’ın tarım ve hayvancılığına yönelik Posof , Damal ve Hanak’ta açmayı planladıkları meslek yüksekokullarına ilişkin açıklamalarda bulundu . Üniversitelerin bulundukları coğrafyalarda o bölgenin değerlerini , kaynaklarını okumaları ve hayata geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Korkmaz sözlerine şöyle devam etti : “Biz henüz 3 - 4 yıllık bir üniversite olmamıza rağmen bizim çevre ve gıda mühendisliği bölümlerimiz var . Bu bölümlerdeki akademisyen arkadaşlar bölgede yoğun bir biçimde çalışarak , yaptıkları çalışmalar neticesinde bölgeyle ilgili araştırma projelerini hazırlayıp TUBİTAK’a sundular . Ayrıca mühendislik bölümlerine aldığımız asistan arkadaşları ileride bu bölgeye ilişkin daha iyi çalışmalar yapabilmeleri için kendi alanlarında doktoralarını yapabilmeleri için de yurtdışına gönderdik . ” Hanak , Posof ve Damal’da açılması planlanan meslek yüksekokullarına ilişkin de bir açıklama yapan Rektör Korkmaz , Yükseköğretim Kurulu’na bu konuda başvuru yaptıklarını ; ancak bu konuda olumsuz cevap aldıklarını belirtti .

Çıldır ve Göle için verdikleri mücadeleyi diğer ilçeler için de vereceklerini sözlerine ekleyen Rektör Korkmaz , YÖK’ün genel programında nüfusu az olan yerlerde yüksekokul açılmasına ilişkin başvuruları olumlu karşılamadıklarını vurguladı . Çalışmalar neticesinde ilçelerin birinde bile bir meslek yüksekokulu açılmasının kâr olacağının altını çizdi .

İstanbul yerel basın mensuplarına verilen yemekte ; Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Ramazan Korkmaz , Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy , ARÜ Rektör Yardımcısı Prof . Dr . Orhan Söylemez , Siyasal Birikim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Küpeli ve İstanbul Yerel Basın Derneği üyesi basın mensubu 18 kişi katıldı .

İstanbul Yerel Basın Derneği Rektör Korkmaz ile yaptıkları görüşmeler neticesinde Ardahan’ın kısa sürede büyük bir gelişme göstereceğine ilişkin duydukları inancı dile getirdiler . Yemek sonrasında İstanbul Yerel Basın Derneği üyeleri , ARÜ Rektörü Ramazan Korkmaz’a plâket takdim etti .
Kaynak: İHA