UEDAŞ, Arıza ve Kesintiyi Online Olarak İzleyecek

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş., (UEDAŞ), 2011 yılında yapamadığı yatırımları 2012 yılına aktardı. Bu yıl 80 milyon TL’si Bursa olmak üzere Balıkesir, Çanakkale ve Yalova ile birlikte toplam 150 milyon TL yatırım yapacaklarını belirten UEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, şehir merkezlerindeki elektrik hatlarını yer altına çekmeye devam ettiklerini ve ömrünü dolduran trafoları yenilediklerini söyledi.

Türk Telekom ile işbirliğine giden UEDAŞ, arıza ve kesintileri anında tespit edip mağduriyetlerin de önüne geçecek

UEDAŞ, 2012 yılında Bursa'ya 80 milyon liralık yatırım paketi ayırdı. İlk olarak şehir merkezindeki eski trafoları yenilemeye başlayan UEDAŞ, şehir merkezinde hava şartları ve diğer sebeplerden dolayı kesintileri engellemek için hatları yer altına çekmeye başladı.

Ticaretin kalbi olarak görülen kapalı çarşıya yeni bir enerji hattı oluşturan UEDAŞ, elektrik arızalarını da Türk Telekom ile yaptığı iş birliği çerçevesinde anında müdahale edecek. UEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, kış mevsiminde artan tüketici şikayetleri olduğunu belirterek, vatandaşın ayağına hizmet götürmeye her zaman gayret edeceklerini söyledi.

Bursa'nın dışında Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'ya da hizmet götürdüklerini kaydeden İslamoğlu, Bursa'ya 2012 yılında 80 milyon lira yatırım yapacaklarına işaret etti. Voltajı düşük mahalleleri ve yeni gelişen bölgeleri tespit ettiklerini anlatan İslamoğlu, bu yılki yatırımları o bölgelere yönlendireceklerini vurguladı.

İslamoğlu, yatırımda öncelikli olarak eski Bursa diye tabir edilen bölgedeki trafoların yenilenmesi ile başladıklarını dile getirdi. İslamoğlu, "Bu bölgelere neşter vuracağız. Şehreküstü, Haşim İşcan, Heykel gibi şehrin ve ticaretin kalbinin attığı bölgesindeki trafoları bir bir yeniliyoruz. Elektrik hatlarının yer altına taşınması konusunda ciddi adımlar attık" dedi.

ŞEHİR MERKEZİNE YER ALTINDA ENERJİ

UEDAŞ olarak Bursa’ya yatırım yapmak zorunda olduklarına dikkat çeken İslamoğlu, 2011-2016 bandında her yıl için ortalama 105 milyon TL yatırım yapmayı hedeflediklerini söyledi.

2011 yılında yapılamayan yatırımların 2012 yılına kaydırıldığına dikkat çeken İslamoğlu, “2012’de toplam 150 milyon liraya yakın bir yatırım yapmış olacağız. Mevcut kadro şebeke yük taşıyamıyor. Orasını bitirmeye çalışıyoruz. Hem enerji takviye ediyoruz. Hem de yer altına alıyoruz. Bu 2 koldan oluyor. Biri Kent Meydanı’ndan Şehreküstü’ne doğru, bir diğeri de Kültür Park'tan Altıparmak Caddesi’ne geliyor. Merinos trafosundan itibaren Orta Bağlar, Yeşil, Emirsultan, Yeşil Yayla, Hamitler Millet Mahallelerinde bu yer altına elektrik hatlarını çekme çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 400’e yakın proje çeşitli noktalarda devam ediyor” diye konuştu.

“ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE ARIZALAR ANINDA BELİRLENECEK”

Elektrik şebekesini coğrafi haritaya işleyeceklerini vurgulayan İslamoğlu, bu çalışmanın 2013 yılında biteceğini söyledi.

Mevcut şebekelerin yıllardır faaliyette olduğunu söyleyen İslamoğlu, elektrik kullanımının artmasıyla mevcut trafonun tüketimi kaldırmadığını belirtti.

Bu şebekeleri bir bir yenileyeceklerini dile getiren İslamoğlu, Türk Telekom ile yaptıkları iş birliği sayesinde arızaları anında tespit edeceklerini de dile getirdi. İslamoğlu, “Türk Telekom’dan gelen bilgileri alarak çalışacağız. Koordinatları alarak elektrik kesintisini anında bulacağız. Online olarak alınan bilgiler ile kesintileri çözeceğiz. Çanakkale, Bursa ve Yalova illerinde 38 adet TEDAŞ’ın trafosundan enerji alıyoruz. Bu 38 trofoda yaklaşık 450 tane çıkış var. Her çıkışa biz analizör mota ettik. Enerji kesintilerini yerinden görebiliyoruz” dedi.

"TÜKETİM ARTSA DA KESİNTİ OLMAZ"

"Geçen seneye baktığımızda benim puan yüküm 1800, 2,5 milyon abonede bu geçerli. Bursa'nın anlık çekilen maksimum gücü 1200 megavat" diyen İslamoğlu, "Her sene bir güç artışı var. Bizim bölgedeki güç artışı yüzde 10. Yani 1200 megavatsa 120 megavat geçen seneye göre artacaktır. Şu an buna hazırız. Kaynak konusunda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. 35- 36 megavat civarında Ağustos ayının pik değeri o oldu. Tabi ülkenin kış puantı değişik. Geçen kışta 30-35 e yaklaştı. Bu yaz Türkiye' de 37’lere çıkacağını tahmin ediyorum. Tüketim zirvede de olsa kesinti olacağını düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

KAÇAK ELEKTRİĞİ DÜŞÜRSEM 50 MİLYON LİRA KAR EDERİM”

Dünyada teknik olarak yüzde 4 kayıp kaçak oranı bulunduğunu hatırlatan İslamoğlu, "Bunun üstü önlenebilir. İşletmelerdeki arızayı azaltacaksınız. Her arıza kaçak demektir. Siz toprağa elektrik akıttıkça sayaç yazar. Yazdıkça da cepten verirsiniz. EPDK bana yüzde 6,9 kayıp hedefi verdi. Eğer bunun üstünde kalırsam zarar ederiz. Hesap kitap tarife buna göre oluşur. Bunun altına inerseniz burada çok büyük menfaat var. Eğer yüzde 5’e çekebilirsem, 8 milyar kilovat saatin yüzde 1’i 80 milyon kilovat olur, 3 puan düşürürsem 240 milyon kilovat olur. Bu tasarrufu sağlarsınız bunu da 3 ile çarparsanız 50 milyon TL’yi kurtardığınız gibi işletme masraflarınız da düşecek. Ayrıca şalteriniz yanmayacak” diye konuştu.

“HİZMET BENİM EV ÖDEVİM”

İslamoğmu, Yıldırım Osmangazi ve Nilüfer işletme binalarının yakında hizmete açılacağını söyledi.

Bursa’ya hizmetin kendisi için bir ev ödevi olduğuna dikkat çeken İslamoğlu, “Bu benim ev ödevim. Ev ödevi yapmazsam ceza olarak öderim. Yatırım yapmak zorundayım şebekenin gelişmesine yenilenmesine ihtiyacı var. Bakımı da bitirirsem kışa kadar elektrik kullanma oranı artacak. Ayrıca Çanakkale Boğazı’ndan buraya bir enerji aktarımı yapılacak. Ama bu zaman alır. O zaman bölge daha da güçlenecek. Marmara Denizi’nin batısından bağladığında da sistem çok güçlü olur” dedi.

Göç yolu üzerinde bulunan Bursa’da kuşların elektrik tellerine çarpmaması ve konmaması için çalışacaklarını belirten İslamoğlu, şöyle devam etti: “Bir kuş elektrik teline çarptığında hemen arıza oluyor. Bu yüzden kuşları ağaçlardan uzak tutmalıyız. Bundan sonra yapılacak projelerde kuşları uzaklaştırmak için çalışacağız. Kuşların yollarındaki tesisleri ona göre dizayn edeceğiz.”
Kaynak: İHA