Otizmli Çocukları Bu Robot Eğitecek

SolidWorks tarafından geliştirilen insansı robot otizmli çocukların konuşma ve motor becerilerini geliştirmesine yardım edecek.

Yaşlanan nüfustaki artış ve özel ihtiyacı bulunan çocukların sayısındaki yükselişin Sonucu olarak, giderek daha fazla kişi günlük ilgi ve düzenli tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de sayıları 500 bin civarında olan otistik birey için özel ilgi gerekiyor. Yardım sağlayacak ve arkadaşlık yapacak olan kişisel bir robot hayali, Fransız şirketi Alderbaran Robotics sayesinde gerçeğe dönüştü. Şirketin insansı robotu NAO, bakım ve ilgiye ihtiyaç duyan yaşlılara ve otizmli kişilere yardımcı olmak üzere geliştirildi.

NAO, bilim ve teknoloji konularını öğretecek pratik deneyimler ve örnekler sağlamak üzere ve Robot Teknolojisi, İnsan-Robot Etkileşimi, Psikoloji ve Tıp alanlarında araştırmalar için kullanılabilecek eksiksiz bir platform. NAO başta Harvard ve Stanford olmak üzere, dünyanın her yerindeki 350’yi aşkın prestijli üniversitede ve laboratuvarda kullanılmaya başlandı. Amerika’daki Notre Dame Üniversitesi ve Connecticut Üniversitesi’ndeki araştırma programları, NAO’yu kullanarak tekrarlı ve sürekli hareketler yapan otizmli çocuklar ile başarılı Sonuçlar elde etti.

Türkiye’de uzun yıllardır otizmli ve diğer gelişimsel sorunları olan çocuklarla ilgili sayısız çalışma yapan Psikolog Murat Sarısoy da insansı robottan Son derece etkilendiğini söyledi.

Sevimli tasarımıyla NAO’nun elektronik ve mekanik araçlara takıntı seviyesinde ilgi duyan otizmli çocukların gönlünü fethedeceğini düşünen Murat Sarısoy, "NAO’nun otizmli çocukların kelime dağarcıklarının gelişimi, kelimelerin ve deyimlerin yerinde ve anlamlı kullanımı, göz teması süresi gibi dil ve iletişim gelişimleri konularında faydalı olacağını düşünüyorum. Hatta top tutabilme özelliğinden dolayı ince motor gelişimleri için dahi ailelere ve bizlere yardımcı olabilir" dedi.

Türkiye’de de uzun yıllardan bu yana endüstriyel üretim kuruluşlarınca yaygın olarak kullanılan SolidWorks tasarım yazılımı kullanılarak tasarlanan NAO robotlar 2 bin üzerinde satıldı ve 40 farklı ülkede kullanılıyor. 1.6 GHz Intel Atom işlemci taşıyan NAO gerçek bir teknoloji eseri. Robot, üzerinde bulunan çift HD kamera ile yüzleri tanıyabiliyor ve objeleri kolaylıkla tespit edebiliyor. Ses tanıma özelliğine de sahip olan robot, konuşabiliyor ve sorulara cevap verebiliyor. NAO yürüyebiliyor, hafif nesneleri tutabiliyor ve kaldırabiliyor. En Son neslindeki -NAO Next Gen- önemli donanım ve yazılım geliştirmeleri sayesinde, düştüğünde kendiliğinden kalkma yeteneğine de sahip.

Gelecek yüzyılın en önemli projelerinden biri olan bu çalışma sayesinde, otizmli kişilerin ve yaşlıların hayata adapte olmaları kolaylaşacak. Son olarak, NAO genel nüfus için yardımcı bir robot olarak geliştirilecek. Robot, eğlence ve arkadaşlık sağlamanın yanı sıra, gündelik aktivitelere yardımcı olarak evde tamamlayıcı bir rol üstlenecek .
Kaynak: İHA