DTO Meclis Üyeleri Biyom ve TEKNOKENT’i Ziyaret Etti

Denizli Ticaret Odası (DTO) meclis üyelerinden oluşan heyet, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni (TEKNOKENT) ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

DTO Meclis Üyeleri Biyom ve TEKNOKENT’i Ziyaret Etti
Denizli Ticaret Odası Meclis heyeti ilk olarak BİYOM’u ziyaret etti. Burada BİYOM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali R. Alan tarafından karşılanan heyet, Türkiye'nin bitkisel tohumluk ve çoğaltma materyallerinin geliştirilmesi amacıyla yürütülen Ar-Ge projeleri hakkında bilgi aldı. BİYOM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali R. Alan, heyete yaptığı açıklamada, BİYOM kompleksinde şu anda faal durumda olan doku kültürü ve moleküler genetik laboratuvarları ve 750 metrekare tam donanımlı sera, bin metrekare gölge evi ve 2 bin metrekare uygulama parsellerinin olduğunu belirtti.

Alan, “Merkezimizde hibrit tohum üretimi, önemli sebze türlerinden olan soğan, patlıcan ve biber için yeni çeşitlerin geliştirilmesi için ıslah projeleri yürütülmektedir. Ayrıca hastalıktan ari meyve fidanlarının mikro çoğaltımı için doku kültürü protokolleri geliştiriliyor. Talep edilmesi durumunda meyve ve süs bitkilerinin yüksek miktarlarda klonla çoğaltımının yapılması mümkündür” dedi.

BİYOM’un ıslah çalışmalarının hızlandırılmasında büyük avantajlar sağlayan dihaploid uygulamalarının en başarılı olarak yapılabildiği merkez konumunda olduğunu vurgulayan Alan, “Soğan, biber, patlıcan, kavun ve hıyar da dihaploid bitki üretimi konusunda firmalara hizmet sağlayabilecek kapasiteye sahibiz. Talep edilmesi durumunda firmalarımıza yardımcı olabiliriz” şeklinde konuştu.

Daha sonra Teknokent’e geçen heyet, Pamukkale Teknokent Yönetici A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Hasalettin Deligöz’den bilgi aldı. Teknokent’in fırsat merkezi olduğuna işaret eden Müdür Deligöz, “Denizli'de şu anda 36 firma, bünyemizde AR-GE çalışması yürütmektedir. Burada yapılan bilimsel çalışmaların teknolojiye dönüştürülmesi, bu çalışmaların üretim ve sanayi sektörleri tarafından ürün ve teknolojiye dönüştürülerek ticarileştirilmesi, milli ekonomiye önemli katma değer sağlanması hayati önem taşımaktadır” dedi.

Kaynak: İHA