Ban Ki-moon: Akıllı Politikalarla Ülkeler Çevreyi Koruyabilir

Birleşmiş Milletler(BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Rio'da 20-22 Haziran'da düzenlenecek tarihi zirvenin, refahın herkes tarafından paylaşıldığı, sürdürülebilir kalkınmanın hakim olduğu bir geleceğin oluşturulması için büyük bir fırsat teşkil ettiğini söyledi.

Ban Ki-moon, "Akıllı politikalar ve doğru yatırımlarla ülkeler çevreyi koruyabilir, ekonomilerini büyütebilir, insan onuruna yakışır iş imkanları yaratabilir ve toplumsal ilerlemeyi hızlandırabilir." dedi.

Ban Ki-moon, 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle BM Ankara Enformasyon Merkezi aracılığı ile yayımladığı mesajında sürdürülebilir dünya oluşturulması için paradigma değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ban Ki-moon, mesajında "Dünya'nın Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı (Rio+20) hazırlıklarının son aşamasına geldiği bir dönemde kutladığımız Dünya Çevre Günü, daha sürdürülebilir bir dünya yaratabilmek için paradigma değişikliğine ihtiyacımız olduğunu vurgulamak üzere iyi bir fırsat teşkil ediyor. Bu yıl ki temayı 'Yeşil ekonomi sizi de kapsıyor mu?' teşkil ediyor. Bu tema ile, insanlığın ekolojik ayak izlerinin dünyamızın fiziksel kapasitesini aşmasını önlemek için herkesin oynayabileceği bir rolün olduğuna dikkat çekilmek isteniyor." ifadelerine yer verdi. Ban Ki-moon, 7 milyara ulaşan dünya nüfusunun 2050 yılında ise 9 milyarı geçeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

"Bu da dünya nüfusunun yarısının yaşadığı halihazırda kalabalık nüfusa sahip şehirlerin daha da kalabalıklaşacağı ve doğal kaynakların daha da fazla tüketileceği ve gıda, su ve enerjiye daha fazla ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor" diyen BM Genel Sekreteri, ayrıca, insan onuruna yakışır iş arayan birey sayısının da artacağının öngörüldüğünü belirtti.

"Günümüzde küresel ölçekte 1,3 milyar insan ya işsiz ya da çalışıyor olsa bile geçinecek ücreti kazanamıyor. Önümüzdeki on yıl içinde yarım milyar insanın daha iş arayanlar arasında katılacağı tahmin ediliyor." değerlendirmesinde bulundu. Sürdürülebilirliğin, kalkınmanın sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarını dengeleyerek herkese fırsat eşitliği sağlamayı gerektirdiğini, ekonomik gelişme ve çevre konularının birbirinin zıttı olduğu yönündeki efsanenin ise yıkılmasının şart olduğunu vurgulayan Ban Ki-moon, "Akıllı politikalar ve doğru yatırımlarla ülkeler çevreyi koruyabilir, ekonomilerini büyütebilir, insan onuruna yakışır iş imkanları yaratabilir ve toplumsal ilerlemeyi hızlandırabilir." dedi.

Rio+20 zirvesinin dünyanın, sürdürülebilir kalkınmaya olan bağlılığın daha da derinleştirmesi için bir fırsat teşkil ettiğini, büyümenin ve refahın sadece Kişi Başına Düşen Gayri Safi Milli hasıla ile ölçülemeyeceğinin Rio'da karara bağlanmasının bir zorunluluk olduğunu belirten Ban Ki-moon, "Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin yerini alacak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin oluşturulması gerektiği konusunda anlaşmaya varmamız gerekiyor. Enerji, su, gıda, şehirler, okyanuslar, iş ve kadınlarının konumlarının güçlendirilmesi gibi sürdürülebilirliğin temel taşlarını teşkil eden hususlarda ilerleme sağlamalıyız." diye konuştu.

"Sürdürülebilirlik hem kalkınmış hem de kalkınmakta olan ülkelerde komu politikalarında öne çıkmaya başlıyor. Birleşmiş Milletler de ofislerinin iklim dostu ve sürdürülebilir yönetime sahip olması için çalışmalarına devam ediyor" diyen Ban Ki-moon, Rio'da mutlaka dünyayı daha sürdürülebilir büyüme ve kalkınma güzergahına çekecek bir karar üzerinde anlaşılması geketiğini vurguladı. "Dünya Çevre Gününde tarihi Rio konferansının öncesinde hükümetleri, iş dünyasını ve toplumları, sürdürülebilir ve arzuladığımız geleceğin kurulmasını sağlamak üzere, herkesi kapsayacak tercihler yapmaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı .