Damızlık Birliğinden 'Gübreden Temiz Enerji' Kokteyli

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, “hayvansal Gübreden Temiz Enerjiye Aydın Atlası Projesi” kapsamında lansman kokteyli düzenlenecek.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 2011 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklediği ‘Hayvansal Gübreden Temiz Enerjiye’ Aydın Atlası projesi çalışmalarını yürütmektedir. Üç aylık bir süreyi kapsayan proje ile genel olarak hayvansal gübrenin biyogaz üretimi yöntemi ile kaynak etkin biçimde kullanılmasının Aydın bölgesinde nasıl ve ne şekilde gerçekleştirileceğinin ve biyogaz üretim potansiyelinin tespit edilmesi ile Aydın'ın yaşam kalitesinin artışı ile sürdürülebilir tarım ve ekonomisinin gelişimine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Proje çalışmaları, proje ortağı; Aydın Süt Üreticileri Birliği (ASÜB) ve proje iştirakçileri Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirilmiştir” dedi.

Projeyi değerlendiren Güngör, “Aydın ili sığır sayısı ile Türkiye’de dördüncü sırada bulunmaktadır. Hayvan gübreleri ilimizde yeterince değerlendirilememekte. Bu gübreler genellikle açıkta ve yığın halinde biriktirilerek uzun süre bekletilmektedir. Bu durumda iklim için zararlı azot oksit ve metan emisyonlarının çıkmasına, yer altı ve yeryüzü sularının yüksek derecede kirlenmesine, rahatsız edici kokulara ve insan sağlığını tehdit eden problemlere neden olmaktadır. Tüm bu sorunların çözümü biyogaz üretiminde hayvan gübrelerinin kullanılarak geri dönüşüm mekanizmasının işletilmesinden geçmekte. Biyogaz yeşil, temiz ve yenilenebilir bir enerji. Gübrelerden biyogaz elde edilirken kalan kısmı normal gübreden 2 kat daha verimli olan biyogübreye dönüşerek tekrar tarıma kazandırılmakta. İşte tüm bunların Aydın’da nasıl işleyebileceğini görmek ve hangi ilçelerimizde biyogaz tesislerinin kurulmasının uygun olacağını, verimliliği önceden tespit edebilmek için bir fizibilite çalışması yapmak istedik. Aydın için temiz çevre, temiz enerji ve sürdürülebilir tarım çok önemli kavramlar. Umarım projemiz ile yatırımcılarımızı doğru yönlendirerek Aydın’a biyogaz tesisleri kazandırabilir ve gübre yönetimi sisteminin de temellerini atmış oluruz” diye konuştu.

Proje faaliyetleri kapsamında Aydın’ın biyogaz potansiyeli fizibilite çalışması ve raporunun hazırlanması ve ardından uluslararası kuruluşlar ve yabancı yatırımcıların da bu çalışma hususunda bilgilendirilmesi amacıyla, rapor, İngilizce’ye çevrilerek; Türkçe ve İngilizce iki dilde yayınlandı.

Fizibilite çalışma sonuçlarının, Aydın’da biyogaz üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılması, yeni tesislerinin kurulması ve ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlaması amaçlanıyor. Raporun Aydın’da biyoenerji tabanlı girişimcilik ve yatırımların önünü açarak, biyogaz yatırımı gerçekleştirmek isteyen kişi ve kurumlara, doğru yönlendirmede bulunması ve yanlış yatırım kararlarının önlenmesine ışık tutması düşüncesiyle 3 Temmuz 2012’de düzenlenecek lansman kokteyli yapılan çalışmaların Aydın’da kamuoyuna sunulması ve yayınlanan kitabın katılımcılara dağıtılması planlanıyor.

Proje sonuçları ve Aydın’ın biyogaz üretim potansiyelini ilçe bazlı ortaya koyan fizibilite raporu, yaygınlaştırma, farkındalık yaratma ve bilgilendirme faaliyetleri dahilinde ADSYB web sitesi www.adysb.org.tr ve ADSYB’nin Çiftlik Danışma Merkezi web siteleri olan www.ciftlikdanismamerkezi.org ve www.farmadvisor.org sitelerinde Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanacak .
Kaynak: İHA