Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Balıbey Açıklama Yaptı

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, Türkiye'nin genç bir öğretmen kadrosuna sahip olduğunu belirterek, ''682 bin öğretmenimiz var. Bunların yüzde 74'ü 40 yaşın altında'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile eğitim fakültelerinin iş birliğiyle iki yılda bir düzenlenen, Niğde Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı 10. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi'nde konuşan Balıbey, Milli Eğitim Bakanlığı olarak nitelikli öğretmen yetiştirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Balıbey, şunları kaydetti:

''Şu an 682 bin öğretmenimiz, 120 bin civarında idarecimiz var. Dünya Bankası'nın araştırma raporuna göre öğretmenlerimizin yüzde 74'ü 40 yaşın altında. Yüzde 35'i 30 yaşın altında. Çok genç bir öğretmen grubu var. Her sene 40 bin öğretmen alıyoruz. Son 9 yılda aldığımız öğretmen sayısı 300 bini geçti. Bu öğretmenlerimizin bir kısmı yüksek lisans, master ve doktora yapmak için gayret ediyor. Amacımız öğretmenlerimizin en az yüzde 50-60'ını bu hedefe çıkarmak. Finlandiya'da doktora ve master yapan öğretmenlerin oranı yüzde 98 civarında. Biz de bunu hedefliyoruz, bunun için çalışmalar yapıyoruz.''

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ''Güçlü bir eğitim, güçlü bir gençlik, nitelikli bir eğitimle olur'' anlayışıyla hareket ederek sürekli kendini yenilediğini ifade eden Balıbey, eğitime çok önem verdiklerini söyledi.

Çağın gelişmelerine ayak uydurabilmek ve güçlü bir Türkiye oluşturabilmek için gençliğin çok iyi yönlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Balıbey, ''Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 55'i genç nüfus. Bu şans her ülkeye 90 yılda bir gelir. Bu şansı da Türkiye yakalamış durumda. Genç nüfusu, öğretmenlerimizi, okullarımız ve üniversitelerimizle eğitmeliyiz'' dedi.

-Öğretmen adaylarına KPPS'de kendi alanlarıyla ilgili sorular sorulacak-

Öğretmen adaylarına Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda kolaylık sağlanacağını belirten Balıbey, geçmiş yıllarda sınava öğretmen olmak için giren adaylara bütün alanlardan soru sorulurken yeni düzenlemeye göre sadece kendi alanlarıyla ilgili sorular yöneltileceğini bildirdi.

2013'ten itibaren bu uygulamanın hayata geçirileceğini ifade eden Balıbey, ''Öğretmen adaylarımızın alanları dışındaki soruları cevaplamak zorunda kaldıkları yönünde eleştirileri vardı. Yeni düzenlemeyle bunu ortadan kaldırıyoruz ve kendi alanlarındaki soruları cevaplandırmalarını sağlayacağız. 16 ana alanda öğretmenlerimize kendi alanlarında soru soracağız. Daha önce KPSS'de soruların yüzde 50'si pedagojik formasyondu, yüzde 50'si genel kültür ve genel yetenekti. Şimdi yüzde 50'si kendi alanlarından olacak yani eşit şartlarda sınava girilecek'' diye konuştu.

Türkiye'nin gelişmesi bilim ve teknikle olacaksa matematik ve fen bilimlerinin bu işin kapısı olduğunu belirten Balıbey, ''Bu kapıdan girilmesi lazım. Matematik bana göre bilimin kapısıdır. İyi bir tarihçi, iyi bir sosyolog mutlaka matematik bilmelidir. O nedenle bu tür kongreleri çok önemsiyoruz'' dedi.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür de kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından, Niğde Valisi Alim Barut, Balıbey'e teşekkür plaketi verdi.

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden bin 463 kişinin katıldığı, 3 gün sürecek kongrede 655 çalışma sunulacak.

Muhabir: Betül Abbak / Musa Özyürek / İsmail İçer

Yayıncı: Hande Cankar
Kaynak: AA