Denizli, Termal Kür Merkezi Olacak

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Haziran ayı yönetim kurulu toplantısını Denizli’de yaptı.

Toplantıya katılan Vali Abdülkadir Demir, özellikle Karahayıt beldesinde başlayan kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgiler vererek, bu bölgenin önemli bir kür merkezi olacağını söyledi.

Colossae Termal Otel’de düzenlenen toplantıya, Vali Abdülkadir Demir, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Nilgün Ök, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

TÜROFED Yönetim Kurulu'nun her ay farklı bir üyenin konuğu olarak toplandığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, bu ayki toplantıyı Pamukkale'de gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Turizm sektöründe ülke olarak önemli adımların atıldığını kaydeden Ayık, “Biz ülke olarak emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Sevindirici olan önemli bir nokta, bizim için kıyı bölgelerimizde ilk 6 ayda bir düşüş yaşanmış olsa bile özellikle İstanbul ve Anadolu'nun belli başlı yerlerinde artış devam ediyor. Bugün Anadolu'nun her tarafında turizm yapar hale geldik. Çünkü son 10 yılda alt yapımızı önemli bir şekilde geliştirdik, her yeri ulaşılabilir hale getirdik. Türkiye'nin her noktası birer turizm merkezi olma potansiyeline sahip. Çünkü bizim doğal, tarihi, kültürel değerlerimizin hepsi ülkemizi ziyaret edenler için bir özelliktir. İnsanlar da bunu görmeyi, yaşamayı arzu ediyorlar. Yeter ki biz bu tarz çalışmalarımıza emin adımlarla devam edelim. Biz ülke olarak petrol zengini bir ülke değiliz ama ülkemizin var olan değerleri bizim en önemli zenginliğimiz. Biz bunun farkında ve bilincinde olduğumuz takdirde ülkemizin refahını artırabiliriz, insanlarımızın sosyal yaşamlarına önemli katkılar sağlayabiliriz” dedi.

PAMUKKALE TÜRKİYE'NİN EN ÖZEL NOKTALARINDAN BİRİ
Pamukkale'nin dünyada eşi olmayan ve Türkiye'nin sahip olduğu en özel noktalarından biri olduğunu belirten Osman Ayık, “Türkiye'nin bu anlamda birkaç bölgesi var. Pamukkale'nin her zaman bize zenginlik katan, çeşitlilik katan bir özelliği vardır. Dolayısıyla Pamukkale'yi bizim her zaman korumamız, sunumunu, tanıtımını geliştirmemiz lazım. Burada devam eden kazıların çok hızlı bir şekilde nihayete erdirilip buradaki birtakım değerleri daha kolay bir şekilde insanlara sunulabilir, erişilebilir hale getirdiğimiz takdirde, biz her geçen gün Pamukkale'deki ziyaretçi sayısını daha da artıracağız. Bugün Anadolu turlarının uğrak noktası olarak gözüken Pamukkale'yi aslında sadece bir gecelik ziyaretler için gelinen bir nokta olmaktan çıkartıp Pamukkale'nin gerçek özelliklerini biraz daha ön plana çıkarmalıyız. Pamukkale'deki konaklama sürelerini artırarak, buradaki ziyaretçilere daha farklı konsept sunarak Pamukkale'nin hak ettiği ve gerçekten alması gereken sayıda ziyaretçiyi alacağına inanıyoruz” diye konuştu.

VALİ DEMİR PROJELER HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne giren Pamukkale ile ilgili olarak uygulamaya konulan projeleri anlattı. 10 Proje için toplam 9 milyon 343 bin 107 TL ödenek ayrıldığını belirten Vali Demir Denizli-Pamukkale arası yolun 25 metre genişliğinde ve yüksek standartlı bir yol olacağını, 2013 yılında da yolu bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Vali Demir, özellikle Karahayıt Beldesinde yapılan kentsel dönüşüm projesi hakkında katılımcılara bilgiler vererek, Karahayıt bölgesinin çevresinin tarihi ve kültürel değerlerle çevrili olmasından dolayı şu anki durumunun kabul edilir bir durum olmadığını söyledi.

Karahayıt Kentsel Dönüşüm Projesi ile amaçlarının Karahayıt bölgesi içerisinde, yaklaşık yüzde 90’ı ruhsatsız bulunan belde merkezindeki pansiyonlara yönelik çalışma yapılacağını söyledi.

Vali Abdülkadir Demir sözlerini şöyle sürdürdü

“Öncelikli olarak, fay açılma çatlağı üzerinde yapı yasağı bulunan, yerleşime uygun olmayan alanların yapılardan arındırılması, ikinci olarak proje alanının yakın çevresinde bulunan hazine mülkiyetindeki alanlar ile birlikte değerlendirilerek sağlıklı, planlı bir yapılaşmanın sağlanması, üçüncü olarak belde genelindeki nazım ve uygulama imar planlarının revize edilerek günün şartlarına uygun hale getirilmesi ve son olarak da termal turizminin geliştirilerek Karahayıt Beldesinde termal sağlık ve tedavi amaçlı kür merkezi, konaklama tesisi ve hastanenin bir arada olduğu üçlü bir konsept ve Türkiye’de bir ilk olacak olan markalaşmış bir termal kentin oluşturulması amaçlanmaktadır.”

Kentsel dönüşüm projesi ile özellikle pansiyon komplekslerinin oluşturulacağını vurgulayan Vali Demir, oluşturulacak kür merkezleri ile de, uzun süreli gelen turistler için önemli bir alanın kazandırılacağını belirtti.

Son teşvik uygulaması ile kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgelerinde yatırım yapacak firmaların, Denizli’nin 2. bölgede yer almasına rağmen 5. bölge imkanlarında yararlanacaklarını belirten Vali Demir, Buldan-Gölemezli bölgesinde önemli rezerv bölgelerin bulunduğunu, Karahayıt’ta kültür, spor, kür bölgesi ve aktivite yapılacak olan bölgelerin belirlendiğini, işleri çok hızlı bir şekilde bitirerek tüm dünyaya tanıtacaklarını söyledi .
Kaynak: İHA