İddianameden Açıklaması

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen, Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin ek iddianamede, ''Örgütün nihai amacının, sürekli iç çatışma, kaos, komşu ülkeleri ile düşman, dünyaya kapalı, Avrupa Birliği ve insan haklarına karşı, ekonomik kriz, iç etnik çatışmalar ve naylon terör örgütleri ile uğraşan ve ekonomik yönden zayıf bir devlet imajı oluşturmaya çalışmak olduğu anlaşılmıştır'' iddialarına yer verildi.

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy'un hazırladığı 761 sayfalık 19 sanıklı ek iddianamede, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger'in Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği ifadeler de yer aldı.

Ülger'in ''Malatya Jandarma İstihbarat'ın Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili herhangi bir duyumu yoktu. Bu nedenle bilgi paylaşımı olmadı'' ve ''Zirve Yayınevi'yle ilgili herhangi bir çalışmam olmadı'' ifadelerini kullandığı belirtilen iddianamede, ''Telefon dinlemelerinden, belirtilen tarihlerde Malatya İl Jandarma Komutanlığı'nın en üst sorumlusu olarak görev yapan Ülger'in, Zirve Yayınevi'yle ilgili bir çalışmasının ve haberinin olmadığına ilişkin beyanlarının gerçeklikle herhangi bir ilgisinin bulunmadığı anlaşılmıştır'' denildi.

İddianamede, ''Binbaşı Haydar Yeşil'in Malatya İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'ndeki odasında yapılan aramada, misyonerlik faaliyetlerinin yoğun bir şekilde takip altına alındığını gösteren birçok resmi yazışma, doküman ve belge elde edildiği, bahse konu belge ve dokümanlar arasında Zirve Cinayeti davasıyla ilgili Malatya yerel gazetelerinde çıkan haberlerin fotokopilerinin olduğu, Zirve Yayınevi cinayeti sonrasında da gelişmelerin yakından izlenerek raporlar hazırlandığı ve misyonerlik faaliyetleriyle ilgili çalışmaların devam ettiği tespit edilmiştir'' ifadelerine yer verildi.

-Örgütün nihai amacı-

İddianamede yapılan değerlendirmede, ''Örgütün nihai amacının, sürekli iç çatışma, kaos, komşu ülkeleri ile düşman, dünyaya kapalı, Avrupa Birliği ve insan haklarına karşı, ekonomik kriz, iç etnik çatışmalar ve naylon terör örgütleri ile uğraşan ve ekonomik yönden zayıf bir devlet imajı oluşturmaya çalışmak, devlet otoritesini içte ve dışta zafiyete uğratarak, ülkeyi yönetilemez hale getirmek; bu şekilde ülkeyi daha rahat yönetip, yönlendirebileceği siyasal iktidarlar oluşturup, örgütün belirlediği gizli amaç ve prensiplerin dışına çıkan tüm siyasal iktidarları değişik yöntemlerle kontrol altına almak, bu başarılamadığı taktirde ise yasama ve yürütme organlarını, 'suikast, dezenformasyon, hukuk dışı müdahalelere uygun ortam hazırlama, halkı isyana, kanun ve kurallara uymamaya teşvik' gibi mubah gördükleri her türlü illegal yöntemlerle devirip, kendi ideolojik amaçları doğrultusunda devlet yönetimini ele geçirmek olduğu anlaşılmıştır'' denildi.

Muhabir: Ensar Özdemir / Tuba Karahan

Yayıncı: Cemal Coşkun
Kaynak: AA