HavuZlarda Bulaşıcı Hastalık Tehlikesi

Zonguldak’ta uzmanlar, havuzların ishal gibi hastalıkları bulaştırmada etkili olabileceğini belirterek, bir takım önlemler alınmasını istedi.

Zonguldak’ta özel bir hastanenin Başhekimi Dr Ahmet Bayram, insanların ortak kullandıkları bir alan olan havuzların hastalık bulaştırmada etkili olabileceklerini söyleyerek, bone takılması ve havuz öncesi duş alınması gibi çeşitli önlemlerin alınması konusunda uyardı. Pek çok kişinin bir arada bulunduğu havuzlarda tüm vücuttaki floraların suya geçtiğini ifade eden Dr Bayram, havuza giren kişilerin burun florası, deri üzerindeki bakteriler, genital akıntılar, idrar yolu akıntılarının havuz suyuna karışabildiğine dikkati çekti. İnsan sağlığına zararlı olan bakterileri ve mantarların havuzlardaki su ile başka insanlara rahatça bulaşabildiğini vurgulayan Bayram, “Deri üzerindeki mantarların, çok zararlı bazı bakterilerin ve yara üzerindeki bakterilerin havuz suyuna daha kolay bulaşıyor. Bu da özellikle çocuklar ve hassas cilt yapısı olanlara daha çabuk zarar verebiliyor. Benzer vakaların denizde olması mümkün değil. Çünkü denizlerin kendi dezenfeksiyon özelliği bulunuyor” dedi.

Bayram, havuz yolu ile insanlara bulaşan hastalıklardan korunabilmek için alınacak basit tedbirleri ise şöyle anlattı: “Saça bone takılarak, saçlar ve saç derisi ile bulaşacak hastalıkların önüne geçilebilir. Havuza girmeden önce duş alınması durumunda zararlı mantarlar ve bakteriler havuza taşınmadan su yolu ile bedenden uzaklaştırılabilir. Ayakların dezenfektan sudan geçirilmesi ile de ayak yolu ile taşınabilecek hastalıklardan kurtuluruz.”
Kaynak: İHA