Sulhname Belgeseli Bursalılarla Buluştu

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Programı çerçevesinde Van ve köylerinde çekilen “Sulhname” belgeseli Bursa'da seyircilerle buluştu.

Nilüfer Kent Konseyi'nde izleyicinin karşısına çıkan belgesel, 1990'larda göçe zorlanan vatandaşların maddi zararlarını gidermeyi amaçlayan “Terör ve Terörle Mücadeleden Kaynaklanan Zararların Tazminatı Yasası”nın Van ilindeki uygulanışını mercek altına alıyor. Belgesel, TESEV Demokratikleşme Programı'nın Kürt Sorunu Projesi kapsamında SuFilm tarafından hazırlandı.

Belgeselin yönetmeni Şehbal Şenyurt, projeye ilişkin çalışmaların 2009 senesinde başladığını ve 2011 yılında bittiğini söyledi.

Genel olarak Van’a yoğunlaştıklarını ve ilk gösterimi de Van’da yaptıklarını ifade eden Şenyurt, gelen tepkileri şöyle açıkladı: “Olumlu - olumsuz çeşitli tepkiler alıyoruz. En çok şu tepkiyi aldım, ‘vay canına, bütün bu yaşananları nasıl bunca yıl bizden gizleyebildiler’ yada ‘nasıl ben bütün bunları bilmeden yargıda bulunabilmişim’ gibi tepkiler aldık.”Bölge insanının belgeselden memnuniyet duyduğunu dile getiren Şenyurt, şöyle devam etti: “Şöyle de bir gerçek var. Biz filmi yaparken ister istemez hem hukuk gibi bir meseleyi ele aldık hem de toplum da karşılıklı duvarlar örmeme gibi bir adımla konuyu ele aldık. Filmde işlediklerimizi, bölgede yaşanan acıların binde birinin binde biri bile değil. Onlar o kadar derin acı yaşamışlar ki bu anlatılanlar onlar için pek bir şey değil. Ama anlatılmış olması onların travmasını tedavi edici bir etki ediyor tabi ki.”