Bakan Mehdi Eker, Kore'de Türk Şehitliğini Ziyaret Etti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Güney Kore’nin Busan şehrinde bulunan Türk Şehitliği ile bu ülkede yaşayan Türkler tarafından kurulan İstanbul Kültür Merkezi’ni ziyaret etti.

Expo 2012’ye ev sahipliği yapan Güney Kore’nin Yeosu şehrinde düzenlenen Türkiye Milli Günü etkinlikleri için bu ülkeye gelen Bakan Eker, Kore’de şehit düşen Türk askerlerin Busan’da bulunan mezarına çiçek bırakıp, dua etti.

Başka uluslardan da askerlerin mezarlarının bulunduğu Busan Kore Savaşı Mezarlığı'nı gezerek yetkililerden bilgi alan Bakan Eker, şehitlik anı defterini de imzaladı. Kore askerlerinin taşıdığı çelengi, şehitlerin kabrinin başına bırakan Bakan Eker, eşi Yasemin Eker’le birlikte mezarları tek tek dolaşarak çiçek bıraktı. 1950 yılında Güney Kore halkının yardım isteğine cevap veren Türkiye, bu ülkeye gönderdiği askerlerden 721’i şehit düşmüş, bu askerlerden 462’si Busan’daki şehitliğe defnedilmişti.

KORE’DEKİ TÜRKLERE MORAL ZİYARETİ
Türkiye’nin kültürel zenginliklerini Güney Kore halkına aktarmak amacıyla Seul’de kurulan İstanbul Kültür Merkezi’ni de ziyaret eden Bakan Eker, çalışmalar hakkında bilgi aldı. İstanbul Kültür Merkezi’nin Kore ile Türkiye arasında kültür köprüleri kurduğunu belirten Eker, bu hizmetlerin öneminin gelecekte çok daha iyi anlaşılacağını söyledi.

İstanbul Kültür Merkezi Müdürü Hüseyin Yiğit de Kore halkının Türkiye’ye gösterdiği ilgiden memnun olduklarını belirterek, “Burada her yaştan Koreli’ye Türk örf ve adetlerinden örnekler, dil kursu, yemek tarifleri, ebru ve el işi kursları veriyoruz. Ayrıca, düzenlediğimiz yarışmalarla Kore insanının gözüyle Türkiye’yi ortaya çıkarıyoruz. Türkiye’ye gidip gelen Koreli turistlerin çektiği fotoğraflardan oluşan sergiler açarak, her iki toplumu birbirine daha da yakınlaştırmaya çalışıyoruz.” dedi.

Ziyarete; İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Naci Sarıbaş ile Bakan Eker’in eşi Yasemin Eker, Kore’de faaliyet gösteren bir grup Türk iş adamı katıldı .