Fıstık Aşılama Dönemi Başladı

Siirt'te fıstık ağaçlarını aşılama dönemi başladı.

Ziraat Mühendisleri Odası Siirt Temsilcisi Ergün Demirhan, tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan Siirt'te fıstıkçılığın tarımın bel kemiğini oluşturduğunu söyledi.

Demirhan, menengiç ağaçlarının aşılanarak fıstığa dönüştürüldüğünü, böylelikle ekonomik açıdan daha büyük kazançlar elde edilebileceğini ifade etti.

Demirhan, fıstıkta aşı yapılmamasının veya yanlış aşılamanın üründe yüzde 30'Lara varan verim kaybına yol açtığını bildirdi. Aşılamanın Siirt fıstığının ürün kalitesi ve verim miktarına olan etkisi nedeniyle çok önemli olduğuna dikkati çeken Demirhan, aşılamanın, konusunda tecrübeli aşı ustalarına yaptırılması gerektiğini vurguladı. Yanlış aşılamanın genel ürün verimini yüzde 20-30 oranında olumsuz etkileyebildiğini ifade eden Demirhan, "Aşılama tekniği, aşı ustası kadar aşı kaleminin iyi seçilmesi, olgunlaşması, verimli ve iyi çeşit anaç ağaçlardan alınması önemlidir. Aşılamada son dönemde karşılaşılan en önemli sorun yeterli ve kaliteli aşı kalemlerinin bulunmamasıdır. Bu amaçla iyi bahçeler tespit edilerek kalem üretimi yapılmalıdır. Aşı kalemlerinin ve aşı yapılacak dalların göz kurdu zararlısından etkilenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Her yıl ilimizde fıstık ağaçlarına ve özellikle Anadolu'da çitlembik olarak adlandırılan menengiç ağaçlarına 100 binin üstünde aşı yapılmaktadır. Menengiç ağaçlarının aşılanmasına da büyük önem verilmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: İHA