Peyzaj Şehirciliği’nin İsim Babasından Bursa’ya ‘Tarih’ ve ‘Yeşil’ Vurgusu

Harvard Üniversitesi öğretim üyesi ve Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Charles Waldheim, Bursa’nın tarihi geçmişi ve yeşilinin geleceğe taşınması gerektiğini söyledi.

Peyzaj Şehirciliği’nin İsim Babasından Bursa’ya ‘Tarih’ ve ‘Yeşil’ Vurgusu
Kentsel dönüşüm konusunda önemli adımlar atan Osmangazi Belediyesi, dünyaca ünlü iki ismi Bursa’ya getirdi. Merinos Kongre Merkezi’nde düzenlenen 'Kentsel Dönüşümde Ekolojik Planlama Modeli' başlıklı konferansa Amerikalı iki uzman katıldı.

Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şükran Şahin’in yönettiği panelde, Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Charles Waldheim ile Texas Üniversitesi Mimarlık Okulu Dekanı Frederick Steiner konuştu.

STEİNER: TEXAS’TA KARŞILAŞTIĞIMIZ SORUNLARIN BENZERLERİ

Panel öncesi Bursa’yı gezen iki isim, Uludağ Yoluna çıkarak Bursa’yı kuş bakışı inceledi. Ardından, konferans öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Texas Üniversitesi Mimarlık Okulu Dekanı Frederick Steiner, bir gündür Bursa’da olduğunu hatırlatarak, “Çok detaylı yorum yapamam ama çok güzel bir şehir. Çok güzel doğal kaynakları var, yeşil bir şehir. Ben Texas’tan geliyorum ve orada şehircilik alanında karşılaştığımız sorunların çok benzerleri ile karşılaştık.” dedi.

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Charles Waldheim ise Bursa’nın tarihi kimliğinin yanı sıra yeşil özelliğine vurgu yaptı. Waldheim, “Bursa’nın çok uzun bir geçmişinin, çok büyük bir tarihi olduğunu gördük. Şehrin imajı çok güzel, yemyeşil bir şehir, ağaçlar, nehirler var. Bunu korumak ve geleceğe taşımak çok güzel olacaktır.” diye konuştu.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Türkiye’nin yaşadığı deprem tecrübeleri ve en son Van’da yaşanan deprem nedeniyle kentsel dönüşümün tekrar gündeme geldiğini hatırlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla afet riski taşıyan bölgelerle ilgili kanun çıkartıldığını vurgulayan Dündar, belediyelerin şimdilerde dönüşümü konuştuğunu ifade etti.

DÜNDAR: PLANLI BİR ŞEHİR İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ

Osmangazi Belediyesi olarak, kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bir şehirde bunun önüne geçerek planlı bir şehir oluşturmak için gayret gösterdiklerini dile getiren Dündar, şunları ifade etti: “Geçen yıl Şehircilik Akademisi Kurulu ile bir Ar-Ge ekibi oluşturduk. Osmangazi’de kaçağın önüne nasıl geçilir, şehrin geleceği için ne yapılabilir, planlı bir gelişim nasıl olur, bunların fikir jimnastiğini yaptık. Bunları yaparken kendi içimizde değil, dışarıdan danışmanlık alarak, akademik odalarla görüşerek çalışmalarımızı bu noktaya kadar getirdik. Uludağ planlarına, Kirazlıyayla, Çobankaya, Sarıalan, Karadelen gibi bölgelerin 1/1000’lik ve 1/5000’lik planlarını yaptık. Kentsel dönüşüm mastır planı ile ilgili çalışmalarımız sürüyor.”

“DEPREM KAYIT İSTASYONLARI KURUYORUZ”

Ayrıca, Osmangazi’nin kentsel dönüşüm mastır planını çıkarttıklarını vurgulayan Dündar, depreme karşı dayanıklı konut üretme çalışmasının yanı sıra ilçenin farklı noktalarına, zemin hareketlerini tespit etmek adına deprem kayıt istasyonları kurduklarını kaydetti.

Kentsel dönüşüm konusunda ilçedeki belli bölgeleri çalışarak bakanlığa götürdüklerinin altını çizen Dündar, çalışılan bölgelerin de olduğunu vurguladı. Amerika’dan getirilen iki uzmanla konuşarak tecrübelerini almaya çalıştıklarını belirten Dündar, kentsel dönüşüm konusunun, Avrupa ve Amerika’da 50 yıl önce halledildiğini ifade etti.