AR-GE ve İnovasyonun Yükselen Yıldızı YTÜ Teknopark

Mühendislik alanında ülkenin önde gelen üniversitelerinden olan ve bu yıl 101. yaşını kutlayan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin en önemli hedeflerinden olan YTÜ Teknoparkı, Türkiye'nin lideri olmayı hedefliyor.

AR-GE ve İnovasyonun Yükselen Yıldızı YTÜ Teknopark
Kısa sürede önemli gelişmelere imza atarak, Türkiye’nin en büyük Teknoparklarından olan YTÜ Teknoparkında bir temel daha atıldı. Özellikle üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde çok önemli AR-GE çalışmaları ve projelere imza atılan YTÜ Teknopark, bu hafta sonu temeli atılan binanın da tamamlanması ile birlikte Türkiye’nin ikinci büyük teknoparkı olacak. Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’in hedefi ise, Türkiye’nin en kapsamlı ve işlevsel Teknopark’ına sahip olmak.

1911 yılında “Kondüktör Mektebi Alisi” olarak kurulan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin, Osmanlı’nın sayılı mühendislik okullarından biri olarak başladığı eğitim maratonundan, günümüz Türkiye’sine gelindiğinde de, önde gelen teknik üniversitelerden olduğu görülüyor. Üniversite - sanayi ile işbirliği çerçevesi dahilinde, ülkenin Ar-Ge faaliyetlerine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ında, ileri teknoloji alanında çalışan yerli ve uluslararası şirketler bir araya getirilerek, aralarında ve akademisyenlerle işbirliği sağlanmaktadır.

Hızla büyüyen ve her geçen gün gelişen Davutpaşa Kampüsü içerisinde 103 bin metrekare toplam alanda kurulu YTÜ Teknoparkı’nda, yüksek teknolojik Ar-Ge çalışmaların yapılabileceği özel laboratuvarlardan oluşan 29 bin metrekarelik Ar-Ge ofis alanı mevcut. Bu alanda, prototip proje uygulama atölyeleri, 5 Ar-Ge binası’nın dışında, konferans ve toplantı salonları, kapalı ve açık spor salonu, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi (YTTM), tiyatro ve konser alanları da bulunuyor.

Sanayici ile akademisyenlerin birbirini anlamakta zorluk çektiğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, yıllardır iki kesimin birbirini anlamaması neticesinde birbirlerinden uzak kaldıklarını, fakat ülkenin daha hızlı kalkınması için beklentileri ortak noktada buluşturmak gerektiğini iade ederek, “Türkiye gerçekten çok zor bir coğrafya ve herkesin bazı hesapları var. Bu kirli hesapları aşmanın yolu eğitimden geçiyor, ekonomik anlamda güçlü olmaktan geçiyor. Temel hedeflerimizden biri de eğitim ve sanayi arasında köprü olup, bu konuda da üniversitelere liderlik etmek” dedi.

2008-2011 yılları arasında 10 milyon TL'nin üzerinde yatırım yapılan, 8,5 milyon TL Sanayi Bakanlığı'ndan teşvik alan ve Data Teknik, Siemens, Schnieder gibi Türkiye ve dünya devlerinin yer aldığı Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkı’nda 2011 yılındaki Proje sayısı 369, patent sayısı da 17 olarak kayıtlara geçti. Sadece 2 senelik kısa bir sürede 102 şirket ve 2 bini aşkın çalışanla Türkiye’nin en hızlı gelişen Teknoparkı olma özelliğini taşıyan Yıldız Teknoparkı, Türkiye'nin önder Teknopark'ı olmayı hedefliyor. İlave 70 bin metrekarelik alanda yeni Ar-Ge binaları, sosyal tesisler ve apart otel yapılması planlanan teknoparkın, 2012 yılı sonuna kadar 3 bin Ar-Ge elemanının çalıştığı bir inovasyon merkezi olması hedefleniyor. Binanın tamamlanıp hizmete girdiği an, YTÜ Teknoparkı Türkiye’nin en büyük ikinci Teknoparkı olacak.

Öte yandan, Warwick Üniversitesi Üretim Grubu ile bir anlaşma imzalayarak, ortak bir sertifikasyon programı düzenleyen YTÜ Teknopark’ın hedefi 200 milyonluk Ar-Ge bütçesi. TÜBİTAK'ın da bilim partneri olarak yer aldığı anlaşma kapsamında, Yıldızlı öğrenciler yurtdışında farklı disiplinlerle tanışma fırsatı bulurken, yurtdışından Türkiye'ye teknoloji transferi gerçekleşecek. Ayrıca yabancı sermayenin Ar-Ge faaliyetlerini YTÜ Teknopark'a çekilmesi, farklı proje teşvik sistemlerinin geliştirilmesi de anlaşmanın hedefleri arasında bulunuyor.

YTÜ Teknopark’ı; - 103.000 m2 lik toplam alan - 29.000 m2 lik Ar-Ge ofis alanı - Bünyesinde yer alan 106 firma - Toplamda 2000’i aşkın çalışan - Türkiye’nin en modern mimarisine sahip binalar - İleri teknolojik alt yapıya sahip ofislerden oluşacak .
Kaynak: İHA