Akdeniz’de Meydana Gelen Deprem

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, “Depremlerin dinamik olarak bir birlerini tetiklemesi söz konusu.Dünyadaki bütün depremler birbirleriyle ilişkili. Ancak Marmara’da olabilecek bir deprem ile yorumlamak mümkün değil” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müd. Yard. Prof. Nurcan Özel, Rasathane’de Akdeniz’de merkez üssü Muğla Ölüdeniz açıklarında 6,0 şiddetinde meydana gelen depreme ilişkin yaptığı açıklamada, Ege Denizi ve Ege Bölgesi’nin son 1,5 yıldır aktif bir depremselliğin söz konusu olduğunu söyledi.

Özel, “Anadolu levhasında güneye doğru 3 cm'lik bir hareket oluyor. Bu da kırılmalara sebep oluyor. Muğla’da ve Fethiye'de çok sayıda deprem izleme merkezi ve iyi bir sismik ağ var. Depremleri kaçırmadan kaydediyoruz. Ancak karanın karşısı deniz. Denizde her hangi bin sismik merkezimiz yok; karadan takip etmeye çalışıyoruz. Son 1 yıldır bu bölgede aktiflik vardı. Meydana gelen depremde, depremin merkezinde 6.0; karada hissedilen depremin şiddeti 5,0'dir. Tektonik olarak oldukça aktif bir bölge. Yılda 3 cm güneye doğru levhanın hareketi burada gerilme meydana getiriyor ve çok sık depremler kaydettiğimiz bir yer. Geçmişte de meydana gelmiş depremler var. Özellikle 1957 yılında Fethiye açıklarında meydana gelmiş deprem önemli bir depremdir” dedi.

Ege'deki deprem siteminin Marmara’daki sistemden farklı olduğunu söyleyen Özel, “Depremlerin dinamik olarak bir birlerini tetiklemesi söz konusu. Dünyadaki bütün depremler bir birleriyle ilişkili. Ancak Marmara’da olabilecek bir deprem ile yorumlamak mümkün değil. Her bir deprem o bölgedeki enerjinin açığa çıkmasıdır ve bulunduğu fayı rahatlatır. Ama çevresinde bir sürü fayın olduğu bir bölge orada hareketlilik olabilir” diye konuştu.

Depremin ardından bölgede 30 yakın artçı sarsıntının kaydedildiğini aktaran Özel, “30 yakın artçı sarsıntı kaydedildi. Aletsel şiddeti 3’ün üzerinde” şeklinde konuştu

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, “Depremler bir doğa olayı depremleri önceden bilemiyoruz. Depremin yerini biliyoruz. Büyüklüğünü biliyoruz. Tekrarlanma periyotlarını üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliyoruz. Ancak depremin yerini ve zamanı söylememiz mümkün olmuyor. Buradaki deprem ile Marmara’da beklenen olası depremi yorumlamak yanlış olur. Gökova Körfezi çok fazla depremin olduğu bir yerdir” diye yanıtladı. Bölgede yaşayan vatandaşların evlerine girip girmemesi sorulan Özel, “Depremde hasar yok. Can kaybı yok. Vatandaşlar tedbirli bir şekilde sağlam evlerinde, sağlam binalarına girebilirler” şeklinde yanıtladı .
Kaynak: İHA