Lodoslu Günlerde, Gecikmeler Yüzde 60 Azalacak

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, lodoslu günler için çok esnek bir kalkış yöntemi geliştirdiklerini belirtti.

Birdal, “İlk uygulamada bin 47 uçağa problemsiz hizmet verdik. Bundan sonra lodosa dayalı gecikmeler yüzde 60 oranında azalacak.” dedi.

Orhan Birdal, hava trafiğini rahatlatmak için aldıkları son tedbirleri Atatürk Havalimanı'ndaki basın mensuplarına değerlendirdi. Birdal, Florya-Ataköy ve Yeşilköy Sefaköy istikametindeki pistlerin daha verimli kullanılabilmesi için yeni bir notam yayınladıklarını ve bunu bütün havayolu şirketlerine gönderdiklerini söyledi.

Birdal, “Özellikle kalkışlarda lodosun etkisini en aza indirmek için arka rüzgar bileşkesini hesaplayarak çözüme gittik. Bu 8 nattan başlayıp 20 nat’a kadar çıkabiliyor. Uçakların teknik özelliklerinin elverdiği ölçüde yapılabilen bir uygulama. Bunun için Atatürk Havalimanı’na gelen hava yolu şirketlerinin elindeki uçak tiplerinin özelliklerini belirledik. Bunlardan bir çıktı alarak rüzgar bileşkelerini hesapladık.” diye konuştu.

Lodosun İstanbul’da çok hızlı esmediğini kaydeden Birdal, “20-25 natın üzerine çıkmıyor. Biz 20 nata kadar olan ters rüzgarlarda 03-05 pistini nasıl daha verimli kullanabileceğimizin analizini yaptık ve günde bin 47 trafiğe hizmet verdik. Bundan sonra lodosa dayalı gecikmeler yüzde 60 oranında azalacak. Rüzgarın 20 nattan daha fazla esmesi halinde uygulanacak ikinci adımı da devreye sokacağız. İniş ve kalkışlarda uçakların birbirleriyle kesişmesini önleyecek farklı pas geçme yöntemleriyle çözüme gideceğiz. Bunlar söylemesi kolay yapması zor olan işler. Kağıt üzerinde değil sahada uygulayarak başarılacak işler.” ifadesini kullandı.

'ASKERİ ALANLA BİRLİKTE 60’IN ÜZERİNDE PARK ALANI İLAVE EDİLECEK'

Atatürk Havalimanı’nda uçaklar için 98 park yeri bulunduğunu kaydeden Birdal sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim hesabımıza göre askeri tarafı da kattığımız zaman yaklaşık 60’ın üzerinde yeni ilave park yeri çıkıyor. Askeri tarafı katmazsak, yeni düzenlemelerle 30 civarı yeni park yeri daha çıkacak. Askeri alanın havalimanına katılması konusu değişik farklı bir konu. Birkaç bakanlığı ilgilendiren bir konu. Karşılıklı müzakereler görüşmeler devam ediyor.”