İskender Pala’dan Dil Uyarısı

Edebiyatçı yazar Prof. Dr. İskender Pala, gençlere dil öğrenmeleri tavsiyesinde bulundu.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiğinde 5 dil bildiğine dikkat çeken Pala, “İngilizce bile bilmiyorsanız ikinci sınıf vatandaş olarak yaşayacaksınız… Eğer çeyrek yüzyıl sonra, ‘babam ne yapmış gençliğinde, bundan bir şey olmaz’ diye çocuklarınızın küçümsemesine muhatap olmak istemiyorsanız gidin iki dil öğrenin.” dedi.

Prof. Dr. Pala, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından düzenlenen ‘Kültür Sohbetleri’nin konuğu oldu. İşadamı Faruk Saraç'ın sahibi olduğu Fabrika-i Hümayun’da okurlarıyla bir araya gelen İskender Pala, ‘söz’ ile ‘kelam’ arasındaki farka vurgu yaptı. Ardından da Osmanlı padişahlarının söz söyleme yetenekleri hakkında bilgi verdi. İncil’in 'Söz vardı' diye başladığını ifade eden Pala, bunun orijinalinin “Kelam vardı” olması gerektiğini kaydetti.

Söz ile kelam arasındaki farkı vurgulayan Pala, sözün insanı olumsuzlayan bir tarafı olduğu gibi insana kıymet katan bir anlayışı da bulunduğunu dile getirdi. Sözün vecize denen bir üst anlamı olduğunu ifade eden Pala, ayrıca mecaz anlamı ile kullanan sözler olduğunu da belirtti.

“UNUTULMASIN İSTİYORSANIZ ŞİİR BİÇİMİNDE SÖYLEYİN”

Sözün bir diğer üst derecesinin ise şiir olduğuna dikkat çeken Pala şöyle konuştu: “Şiir sanatlı söylenen sözdür. Mutlak surette kafiyeleriyle, vezniyle, içindeki çeşitli edebi sanatları ile söylenen söz, alelade gündelik kullanımlardaki sözden çok daha farklı bir sözdür. Şiirin güzel olmasının, özel olmasının ve alelade sözden farklı olmasının altında yatan sebep, şiirin ölümsüzlüğüdür. Daha doğrusu şiirin ölümün elinden bir şey kurtarmasıdır. Bir şeyi hiç unutulmayacak şekilde söylemek istiyorsanız şiir biçiminde söyleyin, o zaman hiç unutulmaz. Şiir ezberlediğiniz zaman, ezberlediğiniz şekilde hatırlarsınız." Eskilerin söyleyecekleri sözleri şiir şeklinde söylediğini, hatta tarih kitaplarını bile şiir biçiminde yazdıklarına işaret eden Pala, Osmanlı padişahlarının şiiri çok kullandığını ifade etti.

Fatih Sultan Mehmet’in 5 dil bildiğini dile getiren Pala, dinleyenlere kaç dil bildiklerini sordu.

'ÇOCUKLARINIZ KÜÇÜMSEMESİN İSTİYORSANIZ DİL ÖĞRENİN'

Ardından da şunları söyledi: “Gençler size bir şey söyleyeyim, bugünden hafızanızda kalsın. Bundan çeyrek yüzyıl sonra sizin çocuklarınız size şöyle bakacak, ‘ya bu benim annem var ya, İngilizce bile bilmiyor’ İkinci sınıf vatandaş olarak yaşayacaksınız bunu unutmayın. İngilizce bile bilmiyorsanız ikinci sınıf vatandaş olarak yaşayacaksınız, bu günden bunu hafızanızda tutun, gidin bir an önce İngilizce öğrenin. Bir Türkçe hocası olarak söylüyorum bunu. Türkçenin nerede durduğunu bilen birisi olarak söylüyorum. Türkçeyi ıskalayalım diye söylemiyorum, hayır. Sizin dünya insanı olmanızı istediğim için söylüyorum. Eğer çeyrek yüzyıl sonra, ‘babam ne yapmış gençliğinde, bundan bir şey olmaz’ diye çocuklarınızın küçümsemesine muhatap olmak istemiyorsanız gidin iki dil öğrenin.” Pala, konuşmasının ardından okurlarına kitaplarını imzalayıp sohbet etti.
Pala ayrıca, Yıldırım Belediyesi Molla Yegane Kültür Merkezin'de Dil ve Edebiyat Derneği'nin misafiri oldu. Palaya, Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Arif Çelenk ile Yıldırım Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nurtekin Özyürek eşlik etti .