Trabzon Valisi Kızılcık Açıklama Yaptı

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon'da 3 bin 900 kişiye her ay bir asgari ücret tutarında bakım ücreti ödendiğini bildirdi.

Vali Kızılcık, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hızla değişen ve gelişen dünyada son dönemlerde, Türkiye'de engelliler konusunda önemli adımlar atıldığını ve gelişmelerin kaydedildiğini belirtti.

Bu bağlamda Türkiye'nin özürlülerinin sorumlu insanlar olarak kendi yaşamlarını düzenlemeleri için bağımsızlıklarını ve öz güvenlerini kazanmaları, toplumun ekonomik ve sosyal yönden gelişmesi, üretici olarak aktif biçimde katılmaları, toplumdan soyutlanmadan ve sürekli yardımlarla doğal yaşam biçimini paylaşmaları ve toplumla bütünleşmelerini sağlamaları noktasında toplumun üzerine büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Kızılcık, şunları kaydetti:

''Bu anlamda devletimiz son zamanlarda engellilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak adına pozitif ayrımcılığa yönelik bir dizi kanun ve yönetmelikler çıkarmış ve uygulamalara başlanmıştır. Bu bağlamda, 5378 Sayılı Özürlü Yasası ile özür durumuna göre özürlülere aylık maaş ödenmektedir. 18 yaşının altındaki özürlülere aylık bağlanmazken yeni düzenleme ile onlara da bu haktan yararlanma imkanı getirilmiştir. Yine bu yasanın getirdiği en önemli yeniliklerden bir diğeri ise bakıma muhtaç engellilerin kurumsal bakım hizmetlerinin yanında bireysel bakım hizmetleri hakkının sağlanmasıdır.''

Vali Kızılcık, 2007 yılından itibaren yapılan incelemelerle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından mevzuat doğrultusunda 3 bin 900 kişiye her ay bir asgari ücret tutarında bakım ücreti ödendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Ayrıca bakıma muhtaç kimsesiz özürlüler için yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi hizmetlerimiz devam etmektedir. Amacımız ilimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın bedensel, duygusal, bilişsel, sosyal, kültürel, eğitsel gelişimlerini destekleyerek yaşam kalitelerini yükseltmek, engellilerin toplumsal hayatın her alanına diğer bireylerle eşit haklarla bağımsız ve aktif olarak katılımlarına imkan sağlamaktır. Engelliliğin bir eksiklik ve noksanlık olmadığına imkan verildiği takdirde bilim, kültür, sosyal, siyasal gibi hayatın bir çok alanında onların da çok şeyler yapabileceklerine yürekten inanıyoruz. Dünyayı gönül gözü ile görerek 'uzun ince bir yoldayım' diyen ozanımız Aşık Veysel Şatıroğlu, mütefekkir, yazar Cemil Meriç ve daha pek çok engelli insanımız akıl almaz başarılara imza atmıştır. Devlet olarak, engelli bireylerin tüm yaşamsal aktivitelerinde kendilerine hayatı kolaylaştırıcı çalışmaları tam bir diyalog ile gerçekleştireceğimizi belirtirken, herkesin her an engelli olabileceği realitesinden hareketle tüm vatandaşlarımızın duyarlılığıyla engellilerimize ilgisini esirgemeyeceğine inanıyorum.' '
Kaynak: AA