Temel Atma Törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Da Katılacağı Bildirildi

Elazığ Hamzabey Barajı'nın temelinin 11 Mayıs'ta atılacağı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, ''Orman ve Su işleri Bakanlığı, ülkemizin önemli projelerini bir bir hayata geçiriyor. Elazığ İçme Suyu Projesi kapsamında yer alan Hamzabey Barajı'nın temeli, 11 Mayıs Cuma günü Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından atılıyor'' denildi.

Elazığ'ın su ihtiyacının karşılandığı kuyular hakkında da bilgilerin verildiği açıklamada, Hamzabey Barajı, içme suyu isale hattı ve arıtma tesisinden oluşan projenin tamamlanmasıyla Elazığ'ın 2040 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacının karşılanacağı belirtildi.

İçme suyu projesinin en önemli ayağı olan Hamzabey Barajı'nın, temelden 69.5 metre yüksekliğe ve 52 milyon metreküp depolama hacmine sahip olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''2015 yılında tamamlanması planlanan Hamzabey Barajı ile yılda 45 milyon metreküp içme suyu, Elazığ iline temin edilecek ve Elazığ ili ve yakın çevresinin yıllık 62,20 milyon metreküp olan su ihtiyacı, 2040 yılına kadar karşılanmış olacaktır. Toplam maliyeti 30 milyon 200 bin lira olan Hamzabey Barajı ile Kesik Köprü ve Sürsürü kuyularının bir kısmı devre dışı bırakılarak enerji maliyeti de azaltılacaktır.''

-Bakan Eroğlu'nun görüşleri-

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Elazığ'ın kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, ''Türkiye'de son 9 yılda 34 milyon vatandaşa ilave içme suyu temin ettik ve bütün şehirlerimizin içme suyu meselesini çözdük. Temelini atacağımız Hamzabey Barajı ile de Elazığ'ın 2040 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılamış olacağız. İsale hattı ile arıtma tesisinin inşaatına 2013 yılında başlayacağız'' ifadelerini kullandı.

Eroğlu, şunları kaydetti:

''Bakanlık olarak Elazığ'da son 9 yılda Sivrice Dedeyolu Barajı ve Sulaması ile Kepektaş Barajı ve Sulamasını tamamlayarak toplam 6 bin 460 dekar tarım arazisini sulamaya açtık. 22 taşkın koruma tesisini tamamladık. Ayrıca Kuzova Pompaj Sulaması 1. Kısım İkmal İnşaatı, Kapıaçmaz Göleti İnşaatı, Kovancılar Tatar Göleti, 8 taşkın koruma tesisin yapımı ile GÖL-SU Projesi kapsamında 11 göletin yapımı hızla devam etmektedir. Son 9 yılda 430 bin 430 dekar alanda çalışma yaptık ve 33 milyon 632 bin fidan diktik. Ayrıca Keban Barajı Rezervuarı Ağaçlandırması ve Erozyon Kontrolü çalışması ile 2007-2009 yılları arasında 9 bin 920 dekar arazide toplam 1 milyon 553 bin 151 fidan diktik. Bunlarla beraber 2 kent ormanı ve 5 orman içi dinlenme yerini de Elazığlı vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Elazığ'a 2003-2011 arasında toplam 134 milyon lira yatırım yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.' '
Kaynak: AA