Gençler Medyayı Tartıştı: Medya, Terör Olaylarını Ayrıntılı Olarak Vermesin

Atlantik Ahmet Ulusoy Sosyal Bilimler Liseleri'nin düzenlediği 3. Ulusal Genç Fikirler Çalıştayı sonuç bildirgesinde; medyanın terör olaylarını ayrıntılı olarak vermesinin terör örgütünü cesaretlendirdiği, halkı üzdüğü belirtildi.

Bildirgede, bu nedenle terör olaylarının bir dram biçiminde ayrıntılı verilmemesi, cesetlerin gösterilmemesi gerektiği ifade edildi.Sonuç bildirgesine göre; özerk bir medya üst kurulu oluşturulması gerektiği ve haberle doğrudan ilişkili olmadığı sürece kişinin etnik, ideolojik vb. özelliklerine vurgu yapılmaması gerektiği kaydedildi.Atlantik Ahmet Ulusoy Sosyal Bilimler Liseleri'nin düzenlediği 3. Ulusal Genç Fikirler Çalıştayı’ında Türk medyası masaya yatırıldı. Çalıştaya 27 ilden, 30 farklı liseden 128 öğrenci ile çok sayıda davetli katıldı.

'Medya Kavramına Genç Bir Bakış' temasıyla gerçekleşen çalıştayda, oluşturulan beş farklı komite 'Toplumsal Ahlak ve Medya, Sosyal Medya ve İnternet Güvenliği, Medya ve Ayrımcılık, Medya ve Yönlendiricilik, Küresel Medya Anlayışı' konularını tartıştı. Gençler, ilgi çekici tespitlerde bulunarak sorunlara dikkate değer çözümler üretti. Çalıştayın açılış töreninde konuşan Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, sosyal alanda da önemli çalışmaların yapılması gerektiğini, konuşan bir toplum istediğini belirterek, herkesin kendisine 'son zamanlarda neden mütefekkir yetişmiyor?' sorusunu sorması gerektiğini kaydetti.

Atlantik Ahmet Ulusoy Liseleri Müdürü Hayri Avar ise Genç Fikirler Çalıştayı'nı düzenlemedeki amaçlarının, 'lise çağındaki gençleri, toplum ve ailede sorunun değil çözümün bir parçası haline getirmek, medya sorunlarına gençlerin gözünden bakmak, medya okur yazarlığı bilincini geliştirmek, internet güvenliği hususuna dikkat çekmek, gençlerin kendi sorunlarına kendilerinin çözüm üretmesini sağlamak, öğrencilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini çıkartmak ve bu çözüm önerilerinin yetkili kişilere iletilmesine imkân sağlamak' olduğunu kaydetti.

Çalıştayda gazeteciler Mehmet Tezcan ve Ömer Şahin öğrencilerle söyleşi yaptı. Söyleşide medya okuryazarlığı dersine, medya etiğinin ve gazetecinin hakkaniyetli olmasının önemine vurgu yapıldı. Ardından başlayan komite çalışmalarında beş farklı komite 1,5 saatlik 4 oturumda çalışarak, raporlar hazırladı. Komite raporları, bütün katılımcıların yer aldığı genel oturumlarda tartışılarak onaylandı. Sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:“Medya okuryazarlığı dersi zorunlu ders olmalı ve disiplinli bir şekilde verilmeli. Terör olaylarının ayrıntılı olarak verilmesi, terör örgütünü cesaretlendirmekte, halkı üzmektedir. Bu nedenle bir dram biçiminde ayrıntılı verilmemeli 'cesetler' gösterilmemelidir. Medya yayınlarında 'toplumsal ahlak' hiçe sayılmaktadır, unutmayalım ki toplumu bir gömleğe benzetirsek, bu gömleğin ilk düğmesi ahlaktır. Bu düğme olmazsa gelişme çarpık olur. Dünyada son derece yaygın biçimde kullanılan filtreleme uygulamaları gerekli ve toplumsal açılardan önemlidir. Bu sebeple gerek devlet tarafından uygulamaya konulan, gerekse bedava veya ücretli biçimde kullanıcıya sunulan filtre uygulamaları teşvik edilmelidir. 'Güvenli internet' uygulaması, halka etkin biçimde anlatılmalıdır. Filtre paketleri ne kadar gelişmiş olursa olsun, insan iradesi esastır. Devlet, kesinlikle mükemmel ve tam bilgiye sahip olamaz. Bu sebeple bilinçlendirme çabalarına hız verilmelidir. Bu çalışmalar, yüzeysel değil, uygulamaya yönelik ve sonuç esaslı olmalıdır. Sosyal ağlar, tanımadığımız bir insanmış gibi değerlendirilmelidir. Bu sebeple bireyler, sosyal ağlara verdikleri kişisel bilgi miktarını mümkün olan en alt seviyede tutmalıdır. Özerk bir medya üst kurulu oluşturulmalıdır. Haberle doğrudan ilişkili olmadığı sürece kişinin etnik, ideolojik vb. özelliklerine vurgu yapılmamalıdır. Tutuklu gazetecilerin tutuklanma nedenleri gerekli merciler tarafından açıklığa kavuşturulmalı ve gazetecilerin hapiste bulunma sebeplerinin mesleklerinden ötürü olmadığı halka anlatılmalıdır. Ara gazeteler çıkarılmalı, örneğin yaş sınırı 15-25 arası gençlere bu gazetelerde yazma şansı verilmeli. Bu şekilde genç fikirlerin olgunlaşması sağlanmalı. Küresel medyaya yenik düşmemek için kendi kültürümüzü, tarihimizi, mitolojimizi yansıtan film gibi yayınlar teşvik edilmelidir.”Kapanış töreninde konuşan Gölbaşı Kaymakamı Rıfat Zengin, Çalıştay’ın önemine dikkat çekti ve Atlantik Liseleri'ne ve Türkiye’nin dört bir tarafından katılan öğrencilere teşekkür etti. Ödül verilmek üzere komitelerde öne çıkan öğrenciler, katılımcıların oyları ile belirlendi. En etkin katılımcılar olarak seçilen, İstanbul Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nden Mehmet Enes Biber, Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nden Ali Alphan Batman, Özel Samanyolu Anadolu Lisesi'nden Ahmet Burak Yıldız, Konya Sosyal Bilimler Lisesi'nden Selahattin Bilal Özgür ve Özel Cemal Şaşmaz Lisesi'nden Elif Nur İşbir adlı öğrencilere birer netbook hediye edildi.