Ziya Altunyaldız: E-ticaret Değişimin Sembolü

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, elektronik ticaretin değişimin sembolü olduğunu belirtti.

İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılan ‘E-Ticaret Konferansı ve Fuarı’nın açılışında konuşan Altunyıldız, elektronik ticaretin öneminin günbegün arttığını vurguladı.

“HİZMETLERİ İHRAÇ EDEBİLECEĞİMİZ NOKTAYA GELİYORUZ”

Şu an malların bir yerden bir yere gönderilebildiğini ancak hizmetin aynı yerde üretilip tüketildiğini dile getiren Altunyıldız, "Bir saç kesimini tabii ki ihraç edemezsiniz. Ancak, bu saç kesimini bile ihraç edebileceğimiz bir noktaya doğru geliyoruz. Coğrafyayı kader olmaktan çıkartan düz dünyanın özü; süreçlerin dağıtılmış olması, tedarik zincirlerinin parçalanarak tüm yerküreye yayılmış olmasıdır ve elektronik ticaret bu oyundaki en önemli belirleyicilerden biri olmuştur." diye konuştu.

Geleneksel modellemelerle ticaret ve fiziki duvarlara hapsolmanın miyop bir bakış açısı olduğunun altını çizen Altunyıldız, şöyle devam etti: “E-ticaret inovatif çözümleri mümkün kılıyor. Blockbuster ile Netflix örneğini zannediyorum hepiniz yakinen biliyorsunuz. Geleceği görerek ve yeni şartlara adapte olarak gerek maliyet gerek lojistik avantajı ile yeni kurulan bir firmanın dev bir rakibe karşı kısa sürede nasıl mesafe aldığını gördük. Bunun yüzlerce örneğine şahitlik ettik, ediyoruz.E-ticaret firmalarının klasik olarak niteleyebileceğimiz bir ticaret şeklini dönüştürmek için ortaya koydukları inovatif yaklaşım ve çözümleri önemsiyor ve değerli buluyorum."

“G-20 ÜLKELERİNDE İNTERNET EKONOMİSİ 4,2 TRİLYON DOLARI BULACAK2

016’ya dek dünyada 3 milyar insanın internet kullanıcısı olacağını aktaran Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı, aynı dönemde G-20 ülkelerinde bu sayının 800 milyonu bulacağını belirtti.

İnternet ekonomisinin 4,2 trilyon dolar seviyelerine geleceğinin öngörüldüğünü de duyurdu.Türkiye'nin hâlihazırda yaklaşık 35 milyon internet kullanıcısı ile dünyada 12. sırada olduğunu kaydeden Ziya Altunyıldız, genç nüfusun internet kullanım oranının yüzde 65,8’e denk geldiğini bildirdi. Altunyıldız, Türkiye'de e-ticaretin 23 milyar liraya ulaştığını vurguladı.Elektronik ticareti düzenleyen kanun tasarısının TBMM'de olduğunu hatırlatan Altunyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:“İnternet ekonomisi ülkelere yeni ekonomik ve sosyal fırsatlar yaratmaktadır. Ancak ülke olarak bu imkânlardan faydalanmanın ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni fırsatlar oluşturmanın yolu da bu alandaki kuralların belli olduğu hukuki altyapının oluşturulmasıyla doğrudan ilişkilidir. Diğer taraftan, e-ticaret artıkça bu konuya ilişkin tartışılan başlıklar da artmaktadır. Elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun tasarısını önemsiyoruz. Dolayısıyla internet üzerinden yapılan dolandırıcılık, taklit ve kaçak ürün satışı, kişisel verilerin korunması, elektronik ticaretin kayıt altına alınması ve vergilendirilmesi, istenmeyen ticari iletişimler gibi birçok konu gündemimizde önemli başlıklar olarak yerini almaktadır.
Bu açıdan güvenilir bir e-ticaret ortamını tesis edecek ve özellikle tüketici güveninin inşa edecek düzenlemelerin yapılması elzem olmuştur.”