Orta Doğu ve Kafkasya Girişimcilikte Türkiye'yi Örnek Alıyor

Boston Tufts Üniversitesi ev sahipliğnde; Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın Küresel Girişim Programı (GEP) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğiyle gerçekleştirilen, "Türkiye'de Girişimcilik: Yeri ve Önemi" adlı panel iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi.

28-30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Tufts Üniversitesi ve Siyasal Bilimler Akademisi The Fletcher School of Law and Diplomacy yönetici ve öğretim üyelerinden oluşan heyetin yanı sıra yüzü aşkın ABD'li akademisyenin izlediği panel, TEPAV Kıdemli Danışmanı ve Tufts Tisch College Yönetim Kurulu Üyesi Steven Koltai modaratörlüğünde gerçekleşti

Organizasyonda, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Communispace Corp CEO'su Diane Hessan, ABD Başkanı Obama'nın Orta Doğu Danışmanı ve Tufts Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vali Nasr, Fletcher Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Amar Bhidé, Mynet'in Kurucusu ve Galata Business Angels Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli ile Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu panelist olarak yer aldı.

ALİ SABANCI: "BU HÜKÜMETİN SIFIR MAZERETİ VAR"

Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, panele katılan panelistleri esprili bir üslupla tanıttı. Türkiye'nin demografik açıdan birçok avantajının olduğunu belirten Sabancı, "Girişimcilik ekosisteminin oluşturulması konusunda Türkiye'de çok faydacı bir yaklaşım içinde olmamız lazım. Çok genç bir nüfusumuz var ve her gün dinamik bir şekilde geliyorlar. Genel işsizlik oranı yüzde 10'un altında. Ama gençler arasında buortalama iki katı. Yani yılda 800 bin kişi iş bulmak zorunda. Bizler girişimciler olarak bu insanlara bu imkanı yaratmak zorundayız. Yoksa bu genç nüfus bir bomba gibi patlar" şeklinde konuştu

Yaklaşık 10 yıldır AK Parti hükümetinin görevde olduğunu anımsatan Sabancı, "10 yıldır hükümetimiz görev başında. Koalisyon yok. Bu hükümetin sıfır mazereti var. 1946'da çok partili sistem başladı ve sonrasında her dönem hükümet değişti sonra AK Parti iş başına geldi. Birkaç ay önce yeni bir mevzuat açıklandı. Aslında bu bizim için çok sürpriz olmadı. Kendileri diğer hükümetler gibi yapmıyor; bizleri dinliyor ve sonunda da önemli adımlar atıyorlar" diye konuştu.

SABANCI'YA DEKANLIK NİŞANI

Panelin ardından Tufts Üniversitesi Başkanı Anthony P. Monaco ve Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu Müdürü Peggy Newell tarafından; girişimcilik adına gösterdiği üstün başarıdan dolayı Ali Sabancı'ya Sanat ve Bilim Okulu'nun "Dekanlık Nişanı" takdim edildi

VALİ NASR: "ARAPLAR İÇİN EN ÖNEMLİ MODEL TURGUT ÖZAL MODELİ"

Tufts Üniveristesi Öğretim üyesi ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Danışmanı Prof. Dr. Vali Nasr ise, Türkiye'nin Ortadoğu ve Kafkaslarda girişimcilik açısından son derece çok büyük bir itici güç olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Türkiye'nin potansiyeli çok itici güç olabilir. İstanbul ve Türkiye'nin kendisi çok hızlı gelişiyor. Dolayısıyla Türkiye'deki girişimcilerin rolü çok önemli. İş camiası ve uluslararası yatırımcılar nasıl faydalanır bilemem ama Arap dünyasına açılan bir kapı olacak.Arap coğrafyasında büyük bir hayranlık var. Bir rol model. Buradaki insanlara bir umut veriyor." Türkiye'nin bugünkü ekonomik ve siyasi rol model durumuna Turgut Özal'dan bugüne gelen süreç içinde olduğunu vurgulayarak, "Gerçekte girişimcilik tek başına oluşamaz. Temel yapısal değişimler lazım. Turgut Özal'ın başlattığı ekonomik değişim Arap dünyasına örnek olmaya başladı.

Arap dünyası açısından 1980'den 2012'ye nasıl gelindiği çok önemli" dedi.

Türkiye'nin aslında IMF açısından üvey evlat gibi görünmesine rağmen diğer ülkeler için başarılı bir örnek olduğu dile getiren Nasr; "Arap dünyası ve Güney Doğu Avrupa ülkeleri Türk modelini uygulamalı. Ama aynı zamanda Türkiye'nin 1980'de başladığı yerden başlamalı. Aslında Araplar için en önemli model Turgut Özal modeli" şeklinde konuştu.

Panelde konuşan bir diğer isim, Mynet'in Kurucusu ve Galata Business Angels Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, kendisinin de bir girişimci olduğunu belirterek, "Bugün gençler açısından çok büyük bir değişim var. Gençler ekonomiye dahil oluyor. Bizim kuşağa göre muazzam bir değişim var. Türkiye bölge için bir rol olabilir. Genç insanların gücünü nasıl kaldıraçlarına göstererek rol model olabilir. Başbakanımız genç nüfusa önem veriyor. Bu nüfusu sürdürülebilir kılan bir ekonomi olmalı" dedi.

Panelde bir konuşma yapan Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu ise dışarıdan insanların Türkiye'ye bakış açılarının kendisini şaşırttığını belirterek, "İnsanların dışarıdan Türkiye'yi nasıl gördüklerini izlemek beni şaşırtıyor. Ama yapacak çok şeyimiz var. Bu konunun tartışılmasından mutlu oluyorum. 10 milyon istihdama ihtiyaç var. Türkiye'de bu durum biraz farklı genç bir nüfus var. Değişime açığız ve teknolojiyi kullanıyoruz. Araştırmaların çoğu küresel olarak teknolojininkullanımı 50. Ama mobil kullanımda dünyada 1 numara. Bu nüfus ile alakalı. Girişimciliğe baktığımız zaman doğru sosyal, ekonomik ve siyasi ortam olması lazım. Şu gerçeği göz ardı edemeyiz. Bugünkü hükümet girişimciliği teşvik etmek için çok şey yapıyor. Türkiye'nin kurulduğundan bugüne sanayi bakanlımız vardı. Artık bilim sanayi ve teknoloji bakanlığı oldu. Bu kapsamda 32 şirket kuruldu. Bu grup ulusal bir çaba gösteriyor. Bakanlığın müsteşarlığını KOSGEB üslendi. KOSGEB hibeler veriyor. Bu küçük bir örnek.Bu genç nüfusa çok yardımcı oluyor" dedi

Kaynak: İHA