Çinli Aile İkinci Çocuk İçin Servet Ödedi

Nüfus artışını kontrol altına almak için 1970’lerin sonlarında başlanan tek çocuk uygulamasının sürdüğü Çin’de bir aile, ikinci çocuk için servet ödemek zorunda kaldı.

Çin medyasına göre, ülkenin doğusundaki Zhejiang eyaletinin Ruian şehrinde yaşayan bir aile, tek çocuk politikasını delerek, ikinci çocuklarını dünyaya getirdikleri için 1,3 milyon yuan (280 bin dolar) para cezası ödedi.

Eyalet Nüfus Planlama İdaresi, şehrin kişi başına düşen milli gelir oranı ve çiftin ekonomik durumunu göz önüne alarak, Çinli aileyi söz konusu para cezasına çarptırma kararı aldı. Böylelikle ülkede şimdiye kadar ikinci çocuk için en yüksek ceza kesilmiş oldu. Çin’de ikinci çocuk için kesilen cezalar, bölge ve ailenin ekonomik durumuna göre 2 bin yuan (320 dolar) ile 120 bin yuan ( 19 bin 300) arasında değişiyor.

TEK ÇOCUK UYGULAMASI KÜRTAJA DA SEBEP OLUYOR

Çin’de tek çocuk politikası sıkı takip ediliyor ve Pekin, bu uygulamayla nüfusun 400 milyon artışını önlediğini savunuyor. Birçok aile yaşlanacakları dönemde erkek çocukları kendileri için sigorta olarak görüyor. Tek çocuk uygulamasının ortaya çıkardığı sorunlardan biri ise kürtaj. Çin’de halk genelde erkek çocuğu tercih ettiğinden, kız çocukların kürtajla alınması vakaları oldukça yaygın. Resmi rakamlara göre her yıl 13-50 yaş aralığındaki 100 kadından üçü değişik sebeplerden ötürü kürtaj oluyor. Doğumda erkek çocuk tercih edilmesi Çin’deki kadın erkek nüfus dengesizliği olumsuz olarak etkiliyor. Çin'de doğan bebeklerdeki erkek-kız oranı 118'e 100. Hamilelikte ultrason cihazıyla cinsiyet tespiti yaptırılarak istenmeyen bebeğin kürtajla aldırılması girişimleri var ve bu da cinsiyet orantısızlığının yüksek olmasına neden oluyor. Bunun önüne geçmek isteyen Çin yönetimi, bazı yasaklar getiriyor. Örneğin hastanelerde doğumdan önce cinsiyet öğrenme yasak. Çin’de, tıbbi gereklilik olmadıkça bu tür muayenelerin yapılması yasak. Kuralı ihlal eden kişi yada birimler ciddiyetle cezalandırılıyor, çalışma ruhsatları geri alınıyor, dereceleri düşürülüyor ve görevlerinden uzaklaştırılıyor.Çin’de 1990'dan beri kadınlara evli olup olmadıklarına bakılmaksızın yasal olarak kürtaj yapmalarına izin veriliyor. Aksi halde tek çocuk politikasının sürdürülebilirliği tehlikeye girecek. Ülkede sadece cinsiyete göre kürtaj yapmak yasak.
1,3 milyarlık Çin’de resmi rakamlara göre yılda ortalama 13 milyon kişi kürtaj yaptırıyor. Bunun yanı sıra ülkede yılda 10 milyon kürtaj hapı satılıyor. Öte yandan her yıl resmi olmayan kliniklerde kürtaj yapıldığı belirtiliyor. 2007'de gebeliği sonlandıranların sayısı ise 12 milyon.