Ayhan Süleymanov: Türkiye daima Azerbaycan’ın yanında

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Türkiye’nin daima Azerbaycan’ın yanında olduğunu belirtti.

Ayhan Süleymanov: Türkiye daima Azerbaycan’ın yanında
Başkonsolos Süleymanov, kadir bilen Azerbaycan halkının bağımsızlık mücadelesine destek veren kardeş Türk halkının ve Anadolu insanının fedakarlığının bu gün de Azerbaycan’da özenle hatırlandığını söyledi.

Azerbaycan Cumhuriyetinin kuruluşunun 94. yıldönümü nedeniyle Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen “Cumhuriyet Günü” resepsiyonunda konuşan Başkonsolos Ayhan Süleymanov; “Azerbaycan halkı, uzak geçmişten günümüze kadar devletçilik ve milli ananelerini yaşatmak için tarihin her döneminde birçok mücadele vermiş ve dünyada kendi layıklı yerini almıştır. Bu nedenle de tesadüfi değildir ki, Azerbaycanlılar 94 yıl önce 28 Mayıs 1918 yılında Müslüman aleminde ilk kez Demokratik Cumhuriyet kurmağa nail olmuş ve bunu da dünya tarihine altın harflerle yazmışlarıdır” dedi.

Süleymanoğlu, “1969 yılında görkemli devlet adamı, Azerbaycan halkının Milli Lideri Haydar Aliyev’in ali hâkimiyete gelişi halkımız için büyük maddi ve manevi imkanlar sağlamıştır. Haydar Aliyev’in uzağı gören siyaseti neticesinde Azerbaycan halkı uğurlu bağımsızlık yolunu seçmiştir. Bu siyasete muvaffak olarak Azerbaycan’da tarımın gelişmesi çok süratle ilerledi. Ülkemiz için çok vacip olan sanayi müessisleri, özellikle petrol ve gaz sahasında kurulmuş müessesler bu gün de bağımsız Azerbaycan’da faaliyet göstermektedir. Bütün bunların yanı sıra Azerbaycan halkı daima bağımsızlık ümitleriyle yaşıyordu. Bu ümitler 1991yılında ortaya çıktı. Sovyet İttifakının dağılmasından sonra Azerbaycan kendi bağımsızlığını açıkladı.

Ancak o yıllar Azerbaycan için çok ağır yıllar idi. Bir taraftan Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ münakaşası, diğer taraftan ülke içindeki çekişmeler, uğursuz hakimiyet mücadelesi ülke halkı için ciddi durumlar yaratıyordu. Çok geçmeden halk öz seçimini artık yapmıştı. Ülke ahalisinin ısrarlı davetiyle merhum Milli Lider Haydar Aliyev hakimiyete gelerek kısa zamanda hoşa gitmeyen durumlara son vermiş ve ülke yeniden inkişaf yoluna koyulmuştur” diye konuştu.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, daha sonra özetle şunları söyledi: “Azerbaycan Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyesidir. Şüphesiz ki, bütün bunlar Azerbaycan halkı kadar, onun dostlarını da sevindirmektedir. Bunun en güzel örneği de Azerbaycan ile Türkiye Cumhuriyetleri arasındaki kardeşlik münasebetleridir. Ülkelerimiz arasındaki kardeşlik münasebetlerinin tarihi ve manevi derinliği bu gün siyasetten ekonomiye, teknolojiden medeniyete kadar geniş bir alana sirayet etmiştir. Bu da iki taraflı güçlü siyasi iradeye dayanır. Böylece siyasi iradenin tecessümü gibi ülkelerimiz arasında yaratılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi en bariz örnektir. Onu da demek isterim ki, Türkiye Cumhuriyeti Dağlık Karabağ problemi ile alakadar daima Azerbaycan’ı desteklemiştir. Bu gün ülkelerimiz arasında karşılıklı işbirliği programları başarıyla hayata geçirilmektedir. Yakında tamamlanarak açılacak olan Bakü -Tiflis-Kars Demiryolu da ülkelerimiz arasında sadece nakliyat ilişkileri değil aynı zamanda manevi duygularımızı daha da sağlamlaştıracaktır. Başka bir örnekte Azerbaycan Devlet Petrol Şirket’inin kardeş Türkiye’de Petro-kimya endüstrisine yaptığı kapsamlı yatırım ve bu yatırımın yakın zamanlarda 21 milyar dolara çıkarılmasının hedeflemesi sadece ve sadece karşılıklı güven ilişkisi ile izah edilebilir. Ve bizler, hem Azerbaycan halkı, hem kardeş Türkiye halkı olarak karşılıklı güvene dayalı bu münasebetlerden büyük memnuniyet duymaktayız. Ben sözlerimin sonunda bütün Kars ve diğer illerden gelen konaklarımızı ve Azerbaycan vatandaşlarını ve değerli Türk kardeşlerimizi bu güzel bayram münasebetiyle tebrik ediyorum.”
Kaynak: İHA