Anadolu Hacı Bektaşi Federasyonu Başkanı Hortoğlu: Bizler, cemevileri olarak camilerin alternatifi değiliz, yarış içinde de değiliz

Anadolu Hacı Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu, ''Bizler, cemevileri olarak camilerin alternatifi değiliz, yarış içinde de değiliz'' dedi.

Adıyaman Sanayici ve Genç İş adamları Derneği tarafından Özel İkbal Kolejinde verilen 'Kardeşlik Yemeği'nde bir araya gelen Alevi ve Sünni Kanaat önderleri birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Hortoğlu, şöyle konuştu:

''Camilerle cemevilerini yan yana getirebiliriz. Bunda hiç bir sakınca yoktur. Aynı avludan geçebiliriz. Cemevinden geçen camiden çıkan aynı avlu olabilir. Bizler cemevileri olarak camilerin alternatifi değiliz. Yarış içinde de değiliz. Bunu kesinlikle ifade etmek istiyorum. Türkiye'de geçmişte bazı hadiseler yaşandı. Bunlardan dersler çıkardık artık. Burada bir provokasyon yapmak istediler ama biz bu toplantıları daha artırdıkça onların bütün hevesleri boşa çıkacak.

Hiç karşılık bulmayacak. Bunların ellerine fırsat geçmeyecek. Biz yeterince uyandık. Ellerine bir daha fırsat geçmeyecek. Ama bu sorunun çözümü için bir tek Alevi ve Sünni kardeşlerimin çabası yetmez. Önemli ama yetmez. Bu sorunun çözümü için devletin aktif rol alması gerekmektedir.''

ASGİAD Başkanı Mehmet Fatih Bilgiç ise Hacı Bektaş-i Veli'nin sevginin en güzel şekilde ne olduğunu tarif ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

''Toplumun şu dönemde sevgiye ihtiyacı var. Toplumumuzun en çok ihtiyaç duyduğu sevgi ve muhabbettir. Bizler birbirimizi sevmek zorundayız. Bizler birbirimizi ve herkesi kendi konumunda hissetmek zorundayız. Bizler herkesi kendi konumunda kabul ederek birbirimizle diyalog içerisinde olma, birlikte yaşama duygusunu en ince hücrelerimize kadar özümsemek durumundayız.

Bizler, 21. yüzyılda yine Hacı Bektaş-i Veli'nin şablonunu çizdiği sevgi kavramını tatbik edelim. Birbirimizi severek toplumumuzu geliştirelim. Bizler canı gönülden sizleri seviyoruz. Sizler yoluna kurban olduğumuz Peygamber Efendimizin ehli beytindensiniz. Buna saygı duyarak seviyoruz.''

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise gelişen toplumlarda insanların birlikte yaşayarak aş ve iş peşinde koştuklarını belirterek, ''Projeler geliştirmişler. Bu birliktelik uzun yıllar devam etmiş. İnsanlar artık işinde gücünde farklı boyutlarda meşguller. Aş, iş olunca sevgide gelişir muhabbet de gelişir''dedi.

Alevi Dedeleri ve Dernek Başkanları da konuşmalarında birlik ve beraberlik mesajları verdiler.

Doç. Dr. Hüseyin Özcan, Alevi Bektaşi inancında ''Hz. Muhammed ve Ehli Beyt sevdası'' konulu konferans verdi.

Programa Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Alevi ve Sünni Dernek Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile alevi dedeleri katıldı.

Kaynak: AA