İşverene ‘sigorta’ uyarısı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, toplumda ‘sigorta bilinci’nin artmasına bağlı olarak, kuruma yapılan ‘sigortasız çalıştırma’ ihbarlarının arttığını söyledi.

İşverene ‘sigorta’ uyarısı
Gerçek, Türkiye genelinde yapılan protokolle 21 kurumdan bilgi akışının sağlandığını, böylelikle de kimlerin kayıtlı ya da kayıtsız olduğunun takip edildiğini belirtti.

Kurum olarak, ‘doğumdan ölüme kadar sosyal güvenlik’ diye bir anlayışı, çok daha ileriye taşıyabilmenin çaba ve gayreti içinde olduklarını anlatan Gerçek, “Doğumdan daha önce de SGK var. Eğer bir insan evlendiğinde çocuk sahibi olamıyorsa SGK olarak biz, ‘tüp bebek’ yardımında bulunuyoruz. Bunun da ötesinde çocuğun henüz anne karnındayken beslenmesinden doğumuna kadarki süreçte de üzerimize düşeni yapıyoruz. Vefat ile birlikte eş ve çocuklara sahip çıkıyoruz. Yani ‘kimsesizin kimsesi’ olma gayretiyle bu hizmeti sunmaya çalışıyoruz” dedi.

“KAYITLI İSTİHDAMI ARTTIRMA ÇABASI İÇİNDEYİZ”

SGK olarak üzerlerine düşen görev ve sorumluluğun bilinciyle hareket ettiklerini kaydeden Gerçek, bunu da en iyi şekilde yerine getirebilmenin çabasını verdiklerini anlattı. Özellikle son yıllarda ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ kutlama etkinlikleri kapsamında; ‘kayıtdışı ile mücadele’ vurgusunda bulunarak, kayıtlı istihdamı arttırma çabası içinde olduklarını ifade eden Gerçek, “Biz biliyoruz ki, eğer insanlar kayıtlı değil ise, bugün onlar için pekte anlamlı olmayan bu statü, yarın ya da yaşı ilerledikçe çalışma kabiliyetini kaybettiğinde, kendisi için çok daha anlamlı bir hal alacak” ifadesini kullandı.

“SİGORTASIZ ÇALIŞTIRMADA 300 BİN TL’YE KADAR CEZA VAR”

Bunun sadece sigortalılar için gerekli olan bir durum olmadığının altını çizen Muhammed Gerçek, işverenler açısından da önemli olduğunu, sigortasız işçi çalıştırmanın kuruma üretim aşamasında katkısı olabileceğini, ancak ‘sigorta bilinci’nin her geçen gün arttığı toplumda her an sigortasız çalışan işçinin, ‘İş Mahkemesi’ne başvuruda bulunabileceği uyarısını yaptı. Gerçek, açıklamasını da şöyle sürdürdü: “Sigortasız çalıştırılan işçilerin, SGK’ya şikayet ya da ihbarda bulunarak, kendisi ile ilgili hakkını elde etme gayreti içinde olduğunu görüyoruz. Bu çalışmanın sonucunda da işverenlerimizin en az 150-300 bin TL’ye yakın, para cezaları ile karşı karşıya kalabilir. Bu ceza, orta büyüklükteki bir firmanın ciddi bir yara almasını sağlayacak ölçekte ağır bir ceza.”

“21 AYRI KURUMLA İŞBİRLİĞİ YAPIP İŞ GÜCÜNÜ TAKİP EDİYORUZ”

Adana’da ‘kayıtlı istihdam’ı arttırma noktasında kararlı bir duruş ortaya koyduklarını ve bu konuda kurum olarak üzerlerine düşenin daha fazlasını yapmaya çalıştıklarını belirten Gerçek, Türkiye genelinde SGK ile 21 ayrı kurumla yapılan protokollerle birlikte kendilerine bilgi akışının sağlandığı bilgisini de verdi. Gerçek, “Bu kurumlar başta eğitim, sağlık, güvenlik ve bankalar gibi kurumlar. Onlardan bize düzenli olarak sağlıklı bilgiler geliyor. Tüm bu verilerle birlikte işgücünü mercek altına alıyoruz. Kimin kayıtlı olup olmadığını yakından takip ediyoruz. Bunun dışında SGK Adana İl Müdürlüğü olarak, sektörel bazda çalışma yürütüyoruz. Bizim çabamız, sigortalının hakkını korurken, işletmelerin de gelecekte yaşayabileceği sorun ve sıkıntıların şimdiden önüne geçip, her iki tarafı da mutlu etmek” diye konuştu .
Kaynak: İHA