Görmüyor Ama Satrançta Başarıya Koşuyor

Adana'da eşinin terk ettiği gazi 39 yaşındaki İbrahim Dal, gözleri görmemesine rağmen hayal gücünü kullanarak oynadığı satranç ile yeniden yaşama tutundu.

Görmüyor Ama Satrançta Başarıya Koşuyor
Yeniden görebilmek için bir çok ameliyat geçirmesine rağmen sonuç alamayan gazi İbrahim Dal, ikinci eşinden olan çocuğuna Görsem adını verdi. Uluslararası satranç turnuvalara katılan gazi İbrahim Dal’ın hedefinde Hindistan’da düzenlenecek turnuva var

Van’da görev yaparken, bombanın elinde patlaması sonucu gözlerini ve bir elini kaybeden İbrahim Dal, hayal gücünü kullanarak oynadığı satrançla ödüllü satranç turnuvasına katıldı.

Gazi Dal, Satranç Federasyonu Adana İl Temsilciliği tarafından Optimum Outlet Adana’da düzenlenen turnuvada hiçbir engeli bulunmayan rakipleriyle yarıştı.

HOCASININ ODASINA GİREBİLMEK İÇİN SATRANÇ OYNAMAYI ÖĞRENDİ

Görme Engelliler Satranç Milli Takımının oyuncuları arasında bulunan Gazi İbrahim Dal, tekvando hocasının odasına girebilmek için satranç oynamayı öğrendiğini belirterek şunları söyledi: “Ortaokulu bitirdikten tekvando sporuna başladım. Benden sonra tekvandoya başlayan br arkadaşım hocamızın odasına giriyor ama ben giremiyordum. Hocamızın odasına girmek de kolay değildi. Sonradan öğrendim ki, arkadaşım satranç bildiği için hocamızın odasına girebiliyordu ve birlikte satranç oynuyorlardı. Ben de hocamızın odasına girebilmek için satranç öğrenmeye karar verdim. Bir süre sonra satranç oynamayı öğrendim. Daha sonra askere gitmem gerekiyordu. Hem meslek edinmek, hem de askerliği aradan çıkartmak için Askeri Okul sınavına girdim. Uzman janDalma öğrenci olarak okudum. Sonra ilk görev yerim Kayseri Develi’de göreve başladım. 1996’da Van ili Gevaş ilçesi Koçak JanDalma Karakol Komutanlığı’na atandım. Orada iki yıl görev yaptıktan sonra 25 Eylül 1998 yılı Cuma sabahı, terör mensuplarının Karakola sızmalarını önlemek için ölü bölgelere koyduğumuz bombanın elime alırken infilak etmesi soncu bu hale geldim”

EŞİ TERK ETTİ, İKİNCİ EVLİLİĞİNDEN OLAN ÇOCUĞUNA "GÖRSEM" ADINI VERDİ

İbrahim Dal, gözlerini ve elini kaybetmeden önce evli ve bir çocuğunun olduğunu ifade ederek, tedavisinin devam ettiği ilk zamanlarda eşinin kendisinden ayrıldığını belirtti.

Dal, ilk eşinin kendisinden ayrılmasından sonara ikinci evliliğini yaptığını belirterek, şunları söyledi:“İkinci eşim Derya Dal ile yaklaşık 10 yıldır beraberiz. Bu evliliğimizden olan oğluma da Görsem adını verdik. Uzun süre Ankara Askeri Gülhane Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ameliyatlar geçirdim. Görmem için çok ameliyat geçirdim ama başarılı olmadı. Umudumu hala yitirmedim. Bunun için de oğluma Görsem adını verdik” Dal, Görme Engelliler Satranç Milli Takımı’nda oynadığını kaydederek, yurt içi ve yurt dışında satranç turnuvalarına katıldığını belirtti.

Daha önce satrançta çok amatör olduğunu ifade eden Dal, sadece taşların hareketlerini bildiğini kaydederek şöyle devam etti:“Ankara’da 2003 yılında bizler için yapılmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezinde birçok kurslar gördük. Bilgisayar, bağımsız hareketler gibi kurslar gördük. Benimle beraber beş kişiydik. Arkadaşlarımın özürleri sadece görmeydi, elleri sağlamdı, bilgisayarda bayağı başarılıydılar. Bilgisayar eğitimi sınavında yine ben birinci oldum. Satrançta da beş kişiden tek devam eden ben oldum.

“SATRANÇ BENİM İÇİN YAŞAM KAYNAĞIDIR”

Gazi İbrahim Dal, satranç tahtasını zihninde canlandırdığını vurgulayarak, “Hocam bu oyunu bana öğretirken başarılı olacağımı söylemişti. Dediği de doğru çıktı ben takip ediyordum, tahtayı da gözümde canlandırıyorum. Hocamızın sorduğu bir soru karşısında arkadaşlarım elle hesap yapmaya çalışırken ben zihinden hesap yaparak yanıt verdim. Hocam da ‘Bak sana başaracağını söylemiştim’ dedi.

Satranç benim için yaşam kaynağı oldu.

Dal, Görme Engelliler Satranç Turnuvası’nın yapılacağı Hindistan’a da gitmeyi hedeflediğini söyledi.

Eşinin satranç bilgisi olmamasına rağmen her turnuvada kendisine yardımcı olduğunu belirten Dal, “Tabi eşim yoruluyor ama yine de bizim için bu zahmete katlanıyor. Ben hamleleri söylüyorum o yerine koyuyor” diye konuştu.

EŞİNİN GÖRMEYEN GÖZÜ OLDU

Derya Dal, eşini turnuvalara kendisinin araçla götürdüğünü ifade ederek, eşinin satranca başladığından beri daha huzurlu olduğunu belirtti.

Eşinin en büyük zevkinin satranç oynamak ve bilgisayarda zaman geçirmek olduğunu kaydederek, “Daha önceleri zaman geçiremiyordu. Geceleri sıkılıp, sık sık beni kaldırıyordu. Ama şimdi internette satranç oynuyor. Zaman geçiriyor, psikolojisi de düzeldi” diye konuştu .
Kaynak: İHA