İtalyan Gençler Cıvıldayan Duvarlar Projesi İçin Malatya’da

Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nca desteklenen “Cıvıldayan Duvarlar-Tweeting Walls” projesi kapsamında Malatya'ya gelen 9 İtalyan genç, Malatya’nın tarihi ve turistik yerlerini gezdi.

İtalyan Gençler Cıvıldayan Duvarlar Projesi İçin Malatya’da
Malatya'da birçok sanatsal etkinliğin yanı sıra gençlere yönelik çalışmalar yapan İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, son olarak Malatya Valiliği AB Proje Ofisi'yle işbirliği ile içinde “Cıvıldayan Duvarlar” isimli bir proje hazırladı. 14 Mayıs'ta başlayıp, 20 Mayıs'a kadar sürecek olan proje için İtalya'daki gençlik kuruluşlarından Malatya' ya gelen 9 genç, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Yüksel Göğebakan, Resim Bölümü Araştırma Görevlisi Muzaffer Yılmaz ve Malatya Valiliği AB Proje Ofisi Proje Uzmanı Mehmet Gökhan Topçu ile birlikte Vali Ulvi Saran'ı makamında ziyaret etti. Aynı zamanda projenin yürütücüsü olan Göğebakan, projenin amacının gençlik çalışmalarında uzun süreli sürdürülebilir ortaklıklar kurmak ve gençlik çalışmalarının yerelde yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu söyleyerek, projenin ana faaliyetinin Türk öğrenciler ve İtalyan gençlerle birlikte fakülte binasının bir cephesine sevgi, dostluk, kardeşlik temalı bir resim yapmak ancak asıl amacın farklı kültürlerden gençlerin birbirlerini tanımalarını ve birbirlerini anlayabilmelerini sağlamak olduğunu belirtti.

Malatya Valiliği Proje Ofisi Proje Uzmanı Topçu ise, iki Akdeniz ülkesi olan Türkiye ve İtalya'nın hem iklim hem de insanların karakterleri açısından birbirlerine çok benzediğini, İtalyanların da Türkler gibi sıcakkanlı insanlar olduğunu söyleyerek, gençler arasındaki diyaloğun ilk günden itibaren çok üst düzeyde olduğunu, projenin amaçlarının ilk anlardan itibaren yakalanmış olduğunu ifade etti.

Topçu, bir şeyler üretmek ve ortak bir kültürel anlayışı tesis etmek için gelen yabancı grubun örnek bir çalışma sergilediğini, bunun yanında ilin tarihi ve turistik mekanlarına yapılan gezilerle Türk insanının yapısı, değerleri ve kimliği hakkında bilgi sahibi olmaya çalıştıklarını, kültürel aktivitelerin arasına eğlenceli faaliyetleri de serpiştirerek bilgilendirmeler, tartışmalar, sunular, iyi uygulama örnekleri, bilgi ve tecrübe paylaşımları, beyin fırtınası etkinlikleri, strateji geliştirmeye yönelik çalışmalar, grup çalışmaları, kültürler arası öğrenme ile ilgili etkinlikler, kültürel ve sosyal faaliyetler gibi pek çok konuda faydalı etkinliğe de yer verdiklerini ifade etti.

Avrupalı gençlerin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Saran, gençlerle sohbet ederek, Malatya'nın tarihi, coğrafi yapısı, kültürü, ekonomisi, sosyal yaşamı ve turistik yerleri ile ilgili bilgi verdi. Vali Saran, “İtalyan gençlerimiz bu proje ile hem bizim gençlerimizle kaynaşacak hem de Türk kültürünü yakından tanımış olacaktır. Bu ve benzeri projeler insanların beyinlerine yerleşmiş olan, kırılması güç fikirlerin olumlu yönde değişmesi açısından son derece önemlidir. İtalyan gençler Malatya'da edindikleri iyi izlenimleri ülkelerindeki gençlere de aktaracaklarına inanıyorum” dedi

İtalyan gençler, Vali Saran'a birlikte yaptıkları yağlı boya tabloyu hediye ettiler. Vali Saran ise gençlere kentin sembolü olan kayısı hediye etti .
Kaynak: İHA