Ukrayna’daki Türk Çeşmesi Meydanı’nın Adı Değiştirilmek İsteniyor

Ukrayna’nın güneybatısında yer alan Çernivts şehrinin tarihi mekânlarından biri olan ‘ Türk Çeşmesi Meydanı’nın adı değiştirilmek isteniyor.

Ukrayna’daki Türk Çeşmesi Meydanı’nın Adı Değiştirilmek İsteniyor
Ukrayna Ortodoks Kilisesi Kiev Patrikliği, kilise cemaati ve dini teşkilatlar, Türk Çeşmesi Meydanı’nın “Kutsal Meryem Ana Meydanı’ şeklinde değiştirilmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Geçmişte 70 yıl boyunca meydanda iki kilisenin bulunduğunu gerekçe gösteren söz konusu çevreler, meydana yediden kilise de inşa etmeyi talep ediyor.

Konu ülke medyasında geniş yer aldı. Televizyonlarda yapılan açık oturumlarda taraflar, meydanın isminin değiştirilmesi konusunu tartıştı. Başpapaz Oleh Polyanko, daha önce konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ortodoksların eski kilise yerlerine her zaman hürmet ettiklerini, bu yüzden bu meydana kilise inşa edilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Meydanın adının Kutsal Meryem Ana Meydanı olarak değiştirilmesini istediklerini ifade eden Polyanko meydanın hâlihazırdaki adının uydurma olduğunu iddia etti.

Bir başka kilisenin Başpapazı Mıkola Semelyuk ise Vaftiz Yortusunda bu meydandaki çeşmeden alınan suyun kutsandığını bu geleneğin bu sayede yeniden canlandırılabileceğini söyledi.

TÜRK MEYDANI’NDAKİ KİLİSE TAŞINMIŞ
Sanat Bilimcisi Larısa Konyuk ise Türk Çeşmesi Meydanı’nda bulunan kilisenin yıkılmadan sökülüp, Çernivtsi Şehri’nin başkan bir köşesine taşındığını bildirdi. Ayrıca çeşmenin şehirde halkın parasız klorlanmamış temiz su alabildiği tek kaynak olması hasebiyle kilisenin değişim düşüncesine de karşı çıktı.Şehir meclisinin rahiplerin düşüncelerini desteklediği konuyla ilgili televizyonlardaki oturumlarda İl Meclis Başkanı Serhiy Osadçuk, meydana kilise yapılması yerine bir anıtın yapılmasının daha makul olacağını, çünkü meydanın restorasyonunun henüz yeni bittiğini belirtti.

Ayrıca teklif edilen bu değişikliklerin kamuoyu tarafından tartışılmasının gerektiğini de sözlerine ekledi.BİR OSMANLI ŞEHRİYDİ
Çernivtsi 1476-1714 yılları arasında Boğdan eyaletinde bir Osmanlı şehri olarak varlığını sürdürmüştü. Şehirde ayrıca, bugün tartışma konusu olan Türk Çeşmesi Meydanına çıkan Türk sokağı, Türk köprüsü gibi tarihi yer ve eserler bulunmaktadır .