Mısır Tarihinde Bir İlk: Cumhurbaşkanı Adayları Tv’de Tartıştı

İki güçlü aday Abdümunim Ebu el Fütuh ile Amr Musa, iki ayrı televizyon kanalının canlı yayınladığı açık oturumda karşı karşıya geldi.

Ebu el Fütuh ile Amr Musa, 24 ayrı soruya kendilerine ayrılan iki dakika içerisinde cevap verdi. Adaylar daha sonra birbirlerine soru sordu. Ebu el Fütuh, Amr Musa’ya, “30 yılı aşkın süredir eski sistem halka zulüm gösteriyordu. Sen de eski sistemde bir bakandın. Niye hiçbir şey yapmadın? Halkın seni seçeceğine inanıyor musun?” sorusunu yöneltti. Amr Musa ise, “Eski sistem düştüğü zaman sistemin adamları da düştü. Ben 10 yıldır o sistemin dışındaydım. Ben onlara karşı çıktığım için beni çıkardılar. Vatan için onlara karşı koydum. Sen ise Müslüman Kardeşler için onlardan ayrıldın” yanıtını verdi. İki cumhurbaşkanı adayına, birkaç ay önce askerlerin bazı kızlara bekaret testi yaptığının hatırlatılması üzerine Ebu el Fütuh ile Amr Musa, bu hareketin yanlış olduğunu, kadınlara saygı gösterilmesi gerektiğini, sorumluların hepsinin mahkemeye çıkarılacağını bildirdi. Programda Ebu el Fütuh ve Amr Musa’ya, 2 Mayıs’ta Kahire’nin Abbasiye semtinde 20 kişinin öldüğü şiddet olayları hatırlatıldı. Adaylara “Eğer siz o sırada cumhurbaşkanı olsaydınız, ne yapardınız?” sorusu soruldu. Amr Musa, “Ben bu konuda cumhurbaşkanı olmayı beklemez hemen harekete geçerdim. Polis güçlerine çatışmaları durdurmak için emir verirdim ve gerekli aramaları yaptırırdım” cevabını verdi. Ebu el Fütuh ise, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri temiz bir şekilde yapılırsa bu tür gösteri ve şiddet olaylarının azalacağına eminim” dedi.

Adaylara din, devlet ve vatandaşlık konuları hakkında fikirleri soruldu. Amr Musa özetle, “Mısır’ın temelleri, İslam hukukunun genel ilkelerinden geliyor” derken, Ebu el Fütuh, “İslam dini devleti engellenemez” şeklinde net bir tavır ortaya koydu. İki siyasi rakibe, cumhurbaşkanı seçilmeleri halinde savunma bakanını sivil mi yoksa asker mi atayacakları da soruldu. Ebu el Fütuh, “Savunma bakanını seçmek en doğal hakkımız. Sivil de olabilir itirazım yok, ancak asker bakan olursa daha iyi olur” cevabını verdi. Amr Musa ise sivil ya da asker olabileceğini, şu an net bir karar vermediğini dile getirdi. Mısır’da “tarihi an” olarak isimlendirilen tartışma, “ülkedeki ilk ve gerçek demokrasi münazarası” olarak nitelendirildi. Şuruk ve Mısr el Yevm gazeteleri tarafından organize edilen tartışma, On ve Dreem televizyonları ekranları tarafından canlı yayınlandı .