Türkçe Treni Kırıkkale'de

735. Türk Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Ankara Garı'ndan yola çıkan özel Türkçe Treni, Kırıkkale'ye ulaştı.

Türkçe Treni Kırıkkale'de
Coşkuyla karşılanan Tren, buradaki etkinliklerden sonra Kayseri'ye hareket etti. Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi tarafından düzenlenen 735. Yıl Türk Dil Bayramı etkinlikleri dolayısıyla Ankara Garı'ndan yola çıkan Türkçe Treni Kırıkkale'ye ulaştı. Türkçe Treni, Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, protokol üyeleri ve çok sayıda öğrenci tarafından çiçeklerle karşılandı. Öğrencilerin folklor oyunlarıyla başlayan gardaki etkinlikler, Türkçe Treni'nde bulunan sanatçılar tarafından çocuk tiyatrosunun sahnelenmesiyle sürdü. Gardaki karşılama törenin ardından Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ve beraberindeki heyet, Kırıkkale Valiliği ve Belediyesi ile Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız'ı ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından heyet, öğrencilerle birlikte Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş'ın Kırıkkale Üniversitesi'nde verdiği "Dilim dilim, dilimiz" adlı konferansa katıldı.

Türkçe'nin sorunlarına değinen Prof. Dr. Karataş, Yeni Anayasa dilinin nasıl olması gerektiği konusundaki kanaatlerini de öğrencilerle paylaştı. Prof. Dr. Karataş, "Bir anayasa metni aynı zamanda o dilin okunabilir, güzel metinleri arasında yer almalıdır. Fakat ben korkuyorum ki, bugün anayasa hazırlayıcılar herhalde o metinleri hazırlarken komisyonlarında dil bilimcileri, edebiyatçıları bulundurmuyorlar. Eğer yoksa eyvah derim. Benim kanaatim, anayasalar toplumların ortak malıdır. Bu nedenle elden geldiğince yalın olmalıdır. Kısa olmalıdır. Söz edilen ortaklık sadece kuralların ortaya konulmasıyla ilgili değil. Hiç bir muğlak olmadan bir anayasa hazırlanmalıdır" dedi.

Okuduklarından edindiği bilgilere de konuşmasında yer veren Prof. Dr. Karataş, "İyi anayasalar aynı zamanda yazıldıkları dillerin iyi metinleriymiş. Yani bir edebiyat eseriymiş gibi okunurmuş eserler. Ben diyorum ki, madem anayasamız hazırlanıyor, bu dilimizin güzelliklerini de edebi kıymetini de yansıtacak bir metin ortaya çıkmasıdır" diye konuştu.

Konferansın ardından Prof. Dr. Karataş'a, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Yıldız tarafından plaket verildi.

Kırıkkale'deki etkinliklerin ardından Türkçe Treni, Kayseri'ye hareket etti .
Kaynak: İHA