Burhan Kuzu: Bu Bölgede Anayasa Yapmak Da Zor

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Öyle bir bölgede yaşıyoruz ki bulunduğumuz yer sakin bir yer değil.Dolayısıyla bu bölgede anayasa yapmak da zor, bu bölgeyi yönetmek de içinde kalmak da zor. Zor diye bırakamayız. Sakin ortam beklemeyeceğiz. İnşallah çıkmaz ama sıkıntı da çıksa biz anayasamızı yapacağız." dedi.

Burhan Kuzu: Bu Bölgede Anayasa Yapmak Da Zor
Kuzu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi’nde 'Yeni Anayasa Hazırlıkları' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Sivil Anayasa hazırlıklarına başladıklarını ve bu kapsamda yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Burhan Kuzu, anayasanın değişmez hükümleri ile kuvvetler ayrılığı ilkeleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Anayasanın değişmez hükümlerine ilişkin süren tartışmaların yorumdan kaynaklandığını dile getiren Kuzu, kuvvetler ayrılığı ilkesinin uygulanmasında da çelişkiler bulunduğunu kaydetti.

Akademisyenlerin ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği konferansta TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 1982 Anayasası’nda ülkenin demokratik işleyişine mani hükümler bulunduğunu bildirdi. Yeni anayasa hükümlerinin anayasa komisyonunda, mecliste ve kamuoyunda tartışılarak yazılacağını söyleyen Kuzu, "Anayasa yapım süreciyle ilgili üzerinde durmam gereken iki nokta var. Bunlardan birisi ortamın oluşması diğeri de içeriği. Darbenin ve ardından çıkarılan 1982 Anayasası’nın getirdiği hazin bir tablo var. 1982 Anayasası’na baktığınızda bir şey anlamıyorsunuz. O günün şartlarına göre güzel metinler ama çok uzun. Alın girişini okuyun 26 cümle sonunda nokta konuyor. O dönemde asker yazdığı için kendi zaviyesinden yazmış. Ondan dolayı değişmesi lazım. Resmi ideoloji kısmını partilere bırakıyoruz. Ne istiyorlarsa onu söylesinler. Toplumda destek buluyorsa ne gelirse gelsin. Zaten toplumda destek buluyorsa başına bela almış demektir." dedi.

Türkiye’yi yönetmenin asfaltın ortasında ağaç yetiştirmek kadar zor olduğunu ifade eden Kuzu, "Karışanı çoktur. Türkiye’de ne zaman huzur ortamı oluşsa, ya Suriye karışır ya kuş gribi çıkar ya da başka bir şey. Mutlaka başımıza bir şey gelir. Öyle bir bölgede yaşıyoruz ki bulunduğumuz yer sakin bir yer değil. 124 bin peygamber tamamı Ortadoğu’ya gönderilmiş. Dolayısıyla bu bölgede anayasa yapmak da zor, bu bölgeyi yönetmek de içinde kalmak da zor. Zor diye bırakamayız. Sakin ortam beklemeyeceğiz. İnşallah çıkmaz ama sıkıntı da çıksa biz anayasamızı yapacağız." diye konuştu.

"ASIL ÖNEMLİ MESELE KUVVETLER AYRILIĞI MESELESİ"
Mevcut anayasadaki değişmez hükümlere ilişkin değerlendirmede de bulunan Kuzu, "Biz diyoruz ki yeni metni mümkün olduğu kadar millete insanımıza güven esasına dayalı yazalım. İnşallah da böyle olur. Asıl önemli mesele kuvvetler ayrılığı meselesi. Kuvvetler ayrılığı, yasama-yürütme-yargıdır. Bu yeni anayasanın tam bam telinde olmalı. Bugünkü parlamenter modele göre kuvvetler ayrılığı neden işlemiyor. Sebebi belli. Çünkü kitapta anlatılanlar uygulamada yok. Yazılanlar Ankara’da çalışmıyor. Yasayı yapan da yürüten de parlamento. Bu sistem baştan beri sakat. Dolayısıyla sistemin kendi hastalığı bu. Biz diyoruz ki yeni metinde mümkün olduğu kadar millete insanımıza güven esasına dayalı yazalım diyoruz. İnşallah da böyle olur. “ şeklinde konuştu.

Anayasanın değişmez maddeleri konusunda sıkıntının yorumlanmasından kaynaklandığını ifade eden Kuzu, "Değişmez maddelerde problem yok. Bunların hiç birisine karşı değiliz. Sorun yorumlanmasından kaynaklanıyor. " ifadelerini kullandı. Son günlerde tartışılan başkanlık sistemi konusuna da değinen TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, başkanlık sistemi modelinin yeni anayasa hazırlıkları kapsamında tartışılmaya devam edileceğini bildirdi.