Akıncılarının Fetih Nişanesi Olarak Diktiği 7 Asırlık Çınar, Hayat Bulacak

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde 1291–1292 yıllarında ilçeyi Osmanlı topraklarına katan akıncılarının fetih nişanesi olarak diktiği 7 asırlık çınar ağacı, çevre düzenlemesiyle hayat bulacak.

Tarihî dokusu ile bozulmamış bir Osmanlı kasabası olan Taraklı'nın Yusufbey Mahallesi'nde bulunan 700 yıllık tarihi çınar, turistlerin ilgisini çekiyor. Geçen sene ağustos ayında meydana gelen yangında gövde kısmı zarar gören 7 asırlık çınar ağacının bakımı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Ağaç Koruma Şube Müdürlüğü'nce yapıldı. Bursa Anıtlar ve Koruma Kurulunca tescillenen asırlık çınar ağacının gövde kısmında zamanla açılan oyuğun kapanması için ilaçlama ve bakım çalışması yapıldı. Zaman içinde çocuklar tarafından ağacın gövdesine çakılan çiviler çıkartıldı. Yedi asırlık çınarın ilçeyi Osmanlı topraklarına katan akıncılarının fetih nişanesi olarak diktiği bir eser olarak bugüne kadar hayatını sürdürdüğünü söyleyen Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, çınar ağacının ilçe turizmi açısından öneminin büyük olduğunu ifade etti.

Ağacın periyodik bakımının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından yapılacağını kaydeden Özkaraman, ağaç çevresinde de düzenleme çalışmaları yapacaklarını dile getirdi.

Özkaraman, "Ağacın bulunduğu alanda dokusuna uygun çevre düzenlemesi yapacağız. Vatandaşın oturabileceği küçük kapalı ahşap dokuya uygun bir mekân yapmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili projemizi koruma kuruluna göndereceğiz. Ancak doğal sit ile kentsel sit alanlarının bakanlıkları ayrıldı. Arkeolojik ve kentsel sitlere Kocaeli Koruma Kurulu ilgileniyor. Doğal sit alanlarıyla ilgili alanlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bakıyor. İlde henüz bununla ilgili bir kurul oluşmadı." diye konuştu.