Atalay: Türkiye Kardeşlik Görevini Yerine Getirdi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin Suriyelilere karşı insani ve kardeşlik görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini belirtti.

Atalay, Kilis'teki temaslarının ardından, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde Suriyeliler için kurulan çadır kenti de ziyaret etti.

Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Kilis Valisi Yusuf Odabaş ile diğer yetkililerle protokol çadırında bir araya gelen Atalay, çadır kente ilişkin bilgi aldı.

Atalay, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, çadır kentte kalan Suriyelileri görmek ve sorunlarını dinlemek için bölgeye geldiğini söyledi.

''Buraların sorumluluğu bizim üzerimizde. Afet Acil Durum Başkanlığı ile birlikte burada eksiklikler var mı, bizden talepleri var mı, değerlendirmiş olduk'' diyen Atalay, önce yöneticilerle toplandıklarını sonra çadır kentte yaşayan insanlarla görüştüklerini dile getirdi.

Beşir Atalay, ''Suriyeli kardeşlerimize karşı Türkiye, insani görevini, kardeşlik görevini en iyi şekilde yerine getiriyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin, Suriyeli vatandaşlara karşı imkanlar ölçüsünde her alanda yardımcı olmaya çalıştığını vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:

''Bizim yaptığımız insani sorumluluk. Şu anda ülkemizde yaklaşık 23 bin 800 Suriyeli vatandaş var. Bunların bir kısmı bildiğiniz gibi Hatay'da çadır kentlerde. İslahiye'de çadır kentte. Şanlıurfa Ceylanpınar'da, bir de Kilis'teki konteyner kentte. Tabii mümkün olabildiğince buradaki insanların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilme yönünde Türkiye büyük bir çaba gösteriyor. Bunların sağlık hizmetleri var, eğitim hizmetleri var, diğer ihtiyaçları var.

Bütün bunların da yürümesi gerekiyor. Hayat burada bu insanlarımız için devam ediyor. Bizim burada öncelikli konumuz işin siyasi boyutundan ziyade insani boyutunu iyi yürütmek. Burada çok şey söylemem gerekmiyor. Zaten Türkiye bu konularda bütün hassasiyetini ifade ediyor. Türkiye bu konuda hem kendi üzerine düşeni yapıyor. Uluslararası camiayı da duyarlı olmaya çağırıyor. Son Suriye'nin dostları toplantısı zaten İstanbul'da yapıldı.''

-''Annan Planı üzerinde çalışılıyor''

Atalay, şu anda, Annan Planı üzerinde çalışmalar yapıldığını belirterek, plana destek verdiklerini, başarılı olmasını istediklerini dile getirdi.

''Bir yandan da daha önce ifade ettiğimiz gibi Suriye'nin bunu bir zaman kazanma politikası olarak izlememesi, bunu son fırsat olarak görmesi gerektiğini açıkladık. Yalnız şu son birkaç gündür, Birleşmiş Milletler yetkililerinin de bu konuda iyimser olmayan açıklamaları var. Annan Planı'nın iyi yürümediği Suriye yönetiminin bu konuda gerekli duyarlılığı göstermediği ve giderek şiddetin tırmandığı yönünde açıklamalar var'' diyen Atalay, Suriye'den gelen haberlerin de bu yönde olduğunu belirtti.

Atalay, ''Herhalde Birleşmiş Milletler ve uluslararası camia tabii Türkiye de bunun içinde, gelişmeleri yeniden değerlendirecek. Suriye yönetimine ilişkin yeni kararlar alacak, uygulayacaktır'' diye konuştu.

BM ve Arap Birliği Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın Türkiye ziyaretine ilişkin de bilgi veren Atalay, şöyle devam etti:

''Sayın Annan da buraya geldiğinde görüşmemizde yani bunun şu anda denenmesi, sınanması gereken bir enstrüman olduğunu, şu anda bunun üzerinde yoğunlaşmamız gerektiğini, bundan sonra halen Suriye yönetimi gerekli hassasiyeti göstermezse, uluslararası camianın elinde fazla mazeretleri kalmayacağını söylemişti. Öyle bir safhaya doğru gidiyor. O konuda Türkiye üzerine düşeni hep yapmaya çalıştı ve yapmaya devam ediyor.

Bizim diğer bir görevimiz burada bulunan 24 bin civarında vatandaşın çocuklarına eğitim imkanını sağlamak, sağlık hizmeti vermek ve burada huzur içinde yaşamalarını sağlamaktır. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz ve doğrusu iyi örneklerden birini veriyoruz. Yani Türkiye'nin bu konularda tecrübesi de çok arttı. Bu organizasyonlarda çok başarılıyız. Hem devlet olarak, hem sivil toplum kuruluşları olarak hem yerel yönetimler olarak.''

Atalay, çadır kentte kalan Suriyelilerin hayatlarından memnun olduğunu, çadır kenti görünce göğsünün kabardığını ifade ederek, yetkililere teşekkür etti.

70 yataklı sahra hastanesinde de incelemelerde bulunan Atalay, Suriyeli kadınlar ve çocuklarla da görüştü .
Kaynak: AA