Siverekli Çiftçilerin Elektirik İsyanı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Karakeçi köyünde bir grup çiftçi, yaptıkları basın açıklamasıyla tarımsal amaçlı kullanılan elektrikte fiyatların düşürülmesini istedi.

Siverekli Çiftçilerin Elektirik İsyanı
Karakeçi köyünde tarımsal amaçlı kullandıkları elektrik fiyatlarının yüksek olduğunu belirten bir grup çiftçi basın açıklaması yaptı. Karakeçi köyünde bir araya gelen çiftçiler adına basın açıklaması yapan Hadi Karakeçili, bölge çiftçisinin pahalı elektrik kullandığını ve GAP'ın olanaklarından yararlanmak istediklerini dile getirdi.

Karakeçili, 'Şanlıurfa'nın en verimli arazileri bu bölgededir. Arazilerimizin hepsi suludur. Son yıllarda yağışlarda azalınca bizler GAP projesinden faydalanmayan çiftçilerolarak kendi imkanlarımızla 90 bin 100 bin TL'ye varan masraflar yaparak sondaj kuyular açtık. Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan ve Şanlıurfa merkezdeki çiftçilerin hepsi elektrikle pamuğu sulamaktadırlar devlet harana suyu bedava götürmüştür oradaki çiftçiler 100 dekar pamuk sulaması için 1500 TL para vermektedirler. Elektrikle sulama yapan çiftçiler ise 100 dekar için 35 bin 40 bin yani eski parayla 35 milyar 40 milyar para TEDAŞ ödemek zorundadırlar bu şekilde sosyal bir adalet sağlanamaz aramızdamesafe 60 km o kadar hukuk eşitsizliği olmamalı biz çiftçiler perişan vaziyetteyiz tarlalarımızı bırakıp nereye gidelim? Bizim çocuklarımız aç mı kalsınlar? Harran ovasında olduğu gibi 1 dekar pamuk sulaması için çiftçiler devlete 15 TL veriyorlar elektrikle sulama yapan çiftçiler ise TEDAŞ 350 380 TL'ye varan enerji paraları vermektedirler. Bizim sulamalarımızda Harran ovasında olduğu gibi dekar başına olsun 1 dekar pamuk sulaması için Harran çiftçisi 15 TL ödüyor bizim bu bölgenin sulama suyu ücreti ise 3katı olsun hepimiz bunu ödemeye razıyız hepimiz kabul ediyoruz. Benim bir kuyum var 100 dönüm tarlam var bana gelen elektrik faturası 260 milyar gelmiş, onun ardından 88 milyar daha geldi ceza, onun ardından 68 milyar daha geldi. Biz bu parayı ödeyemiyoruz. Bize Harran gibi dönüm başına para yapsın, biz 2 katına 3 katını ödeyelim. Yani biz bu parayı ödeyemiyoruz a biz a budur biz bir şey veremeyiz yani bize üstümüzden elektriği kessin elektriği istemiyoruz ' dedi

Hadi Karakeçili, 'Bu kuyunun bize maliyeti hattıyla trafosuyla her şeyiyle bize 150 bin liraya mal oldu biz bunun abone müracaatını yapmışız. Biz bitirecektik abonesi yapacağız fakat eğer bize Harran gibi dönüm başı ya da Akçakale gibi ya da bu çevre sulamaları gibi dönüm başına getirmezse gerçekten biz bunun enerji parasını ödemeyeceğiz. Bunun şimdi bir sezonda buğdayı sulasan buna 100 milyar elektrik faturası gelir. Bunu tarlayı satsan 100 milyar para etmiyor ki. Biz bu konuda çok mağduruz çokperişanız acil şu sulama dönemine girmişiz sulama yapacağız acil bakanımızdan Milletvekillerimizden yetkililerden acil bir çözüm bekliyoruz yoksa bu kadar kuyunun kapanması bu kadar zarar demektir bu insanlara kim iş bulacak kim aş bulacak kuyu sahipleri ve üzerinde çalışanlar yömiyeci işçiler hepsi perişan durumdadır. Bunların hepsinin ekmeğine çomak sokmak kimsenin hakkı değildir. Harran'da 16 lira veriyorsa biz 50 lira verelim Akçakale 28 bin lira veriyorsa biz 60 bin lira verelim bütün bölgeçiftçileri olarak Siverek, Hilvan, Viranşehir buna razıyız biz aboneliği şimdi başlatırız 5 gün 10 gün içinde bütün abone işlemlerini bitiririz ' diye konuştu.
Kaynak: İHA