Hastanede Gördüğü Olaydan Etkilendi, 3 Yıl Sonra 'serummatik'i Geliştirdi

Erzincan’da genç mucit Serdar Aydın (16), fizik uygulama alanında yaptığı proje hastaların sıkça karşılaştığı soruna çözüm geliştirdi.

Hastanede Gördüğü Olaydan Etkilendi, 3 Yıl Sonra 'serummatik'i Geliştirdi
Genç mucit, ‘Serummatik’ adlı proje ile büyük bir başarıya imza attı. Serdar Aydın, Mayıs ayında TÜBİTAK’ın yapacağı Türkiye finaline katılacak.Geçtiğimiz yıllarda Erzincan’da hastanede yatarken, yanında yatan bir diğer hastanın serumunun bitmesine rağmen hemşirenin gelmemesinden yola çıkarak “Serummatik” projesi yapan 16 yaşındaki Serdar Aydın, projesi ile serum bittiğinde, hemşire odasına bırakılacak aparat yardımı ile sesli sinyal gönderen ve serumun bittiğini gösteren sistem yaptı.

Genç mucit Erzurum’da yapılan Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda fizik uygulama alanında birinci oldu. Serdar Aydın, Mayıs ayında Ankara’da yapılacak final yarışmasına katılarak projesini sergileyecek. Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi 10/A sınıfı öğrencisi 16 yaşındaki Serdar Aydın, 3 yıl önce geçirdiği apandisit ameliyatının ardından hastanede yatarken yanında yatan bir diğer hastadan etkilenerek, ‘Serummatik’ projesini yapmaya karar verdi. Yanında yatan hastanın serumunun bitmesinin ardından o hastanın kolundan kan geldiğini görünce hemşirelere haber vermek istedi ancak bunu başaramadı. O günden itibaren serum bittiğinde bir sinyal veren cihaz yapmayı planlayan Serdar Aydın, bu düşüncesini 3 yıl sonra hayata geçirmenin ve proje ile elde ettiği başarının mutluluğunu yaşıyor.Serdar Aydın, 2012 yılının Şubat ayında sistemi tamamen hayata geçirerek adına da 'Serummatik' dedi.

Aydın, Serummatik projesi ile Erzurum’da yapılan Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında birinci oldu. Serdar Aydın, “Kafamda düşündüğüm projeyi hayata geçirdim. Bunun adı ‘Serummatik’. Yayların esnekliğinden faydalanarak serumun bittiğini haber veren mekanizma yaptım. Serumu hastaya taktığımızda yaylarda uzama meydana geliyor. Vidaları devrede anahtar olarak kullandım. Serum bitmeye başladığında yay yavaş yavaş eski halini alıyor. Böyle olunca da vidalar birbirine temas ediyor ve hemşirenin odasında zil çalıyor.” diye konuştu.

'ALMANYA GEZİSİ İLE ÖDÜLLENDİRİRLDİ'

Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, “Kendisini tebrik ediyorum. Bu bizim için bir gurur vesilesidir. Bu projelerde illa ki fizik, matematik olması gerekmiyor. Tarihte, coğrafyada, edebiyatta her alanda gençlerin bu türden projeler üretmesine ihtiyacımız var” diye konuştu.

Ayrıca; genç mucit Serdar Aydın elde ettiği başarı ile Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 10 günlük Almanya gezisi ile ödüllendirildi .