İş Koçları, 500 Bin İşsize Ekmek Kapısı Açacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın atamasını yaptığı 2 bin 817 iş ve meslek danışmanlarına yaklaşık 1 milyon 800 bin işsizin listesi verildi.

Her iş koçu kendi ilindeki işsizleri birebir takip ederek, yapabileceği meslekleri sisteme kaydedecek. Ardından patronlarla yapılacak görüşmelerle işsizlere ekmek kapısının açılması için çalışılacak. İş ve meslek danışmanlarının 2012 yılı içinde 500 bin kişiyi işe yerleştirmesi hedefleniyor. İş ve meslek danışmanlarının çalışma modelinin deyatlarına Cihan ulaştı.

Türkiye İş Kurumu'na bağlı çalışacak elemanlar, danışmanlık, iş piyasası araştırmaları yapacak. Danışmanlar, açık işlere uygun iş gücü temini için kapı kapı dolaşacaklar. Her bir iş koçuna görev yaptıkları şehirlerdeki işsizlik oranları bakacağı kişi sayısını belirleyecek. Örneğin İstanbul'da 460 iş koçuna şehirdeki işsizler bölünecek. 81 ilin tamamında görev yapacak şekilde ataması yapılan iş danışmanlarından en az görev yapacak illerde bile 5 tane bulunacak. Hal böyle olunca 100 işsizle ilgilenecek iş koçu olduğu gibi 1000 işsizi takip edecek iş ve meslek danışmanı da olabilecek. Geniş hareket alanı tanınan iş ve meslek danışmanlarının sadece yakın ve tanıdıklarıyla ilgilenmemesi için sıkı takipler yapılacak. İŞKUR'un elektronik havuzundan danışmanlar adım adım izlenecek. Aylık işe yerleştirmelere göre sözleşmeli çalışan iş koçlarına takdir yapılacağı gibi işsizlerle yeterince ilgilenmeyenlere uyarılarda bulunulacak. İş ve meslek danışmanlarının yönlendireceği Aktif İş Gücü Programları çerçevesindeki meslek kurslarında da işsizlere maaş verilecek.

SADECE İŞKUR'A KAYITLI İŞSİZLERE EL UZATACAKLAR
Maliye'nin olur vermesiyle bin 283 iş koçu önümüzdeki aylarda atanacak. 360 saat üniversitelerden ders alan ve Türkiye'nin ilk mesleki yeterlilik sertifikalı devlet görevlileri sadece İŞKUR'a kayıtlı işsizlerle ilgilenecek. Yeni danışmanlarla işsizlere umut olan Kurum'un daha fazla elamana istihdam kapısı açması bekleniyor. 2007 yılından bu yana sürekli olarak işe yerleştirdiği kişi sayısı artan İŞKUR'un 2011 yılında 363 bin kişiye iş bulduğuna dikkat çeken kaynaklar, "Başbakanımızın verdiği söz gereği iş danışmanları atandı. Bu kişilerin omuzlarında önemli bir sorumluluk var. Evine ekmek götürmesi gereken işsizlere iş bulacaklar. Bu sene yaklaşık 500 bin kişiyi işe yerleştirmelerini bekliyoruz." bilgisini verdi. Aynı yetkililer, yarım milyon kişinin işe girebilmesi için ekonomik büyümenin sürmesi gerektiğine işaret ediyor.

İLK HEDEF 20 BİN AÇIK İŞE ELEMAN ALMAK
İş koçlarına ilk hedef olarak patronların İŞKUR üzerinden aradığı 20 bin 810 açık işe eleman yerleştirmek. 9 bin 238 iş ilanına aylardır kaynakçı, motorcu, CNC operatörü, halkla ilişkiler uzmanı bulamayan işverenlerle iş koçları birebir görüşmeler yaparak ellerindeki elemanların sunumunu yapacak. Patronlar ikna edilerek 20 bin kişi işe yerleştirilecek .